`Politiek bemoeit zich te veel met de omroep'

De politiek bemoeit zich te veel met de inhoud van programma's. Dat zegt Harm Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur van Publieke Omroep (PO).

Bruins Slot doelt onder meer op uitspraken van Tweede-Kamerlid Bert Bakker (D66). Bakker verklaarde deze week dat radiozender 3FM te veel top-40 muziek uitzendt. Bruins Slot vindt dat Bakker zich daarmee op een hellend vlak begeeft. Hetzelfde geldt voor CDA-parlementariër Joop Atsma, die eerder stelde dat het programma Kopspijkers niet thuishoort bij de publieke omroep. Presentator Jack Spijkerman noemde die uitspraak als een van de redenen voor zijn vertrek naar commerciële omroep Tien.

Volgens Bruins Slot is het een trend dat politici zich vaker uitspreken over de inhoud van programma's. ,,Het eindpunt van deze ontwikkeling is censuur.'' En: ,,Dit riekt naar een staatsomroep.''

Ook de plannen van staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) voor een jeugd- en jongerenzender vindt hij te ver gaan. Van der Laan wil dat één van de drie huidige televisienetten wordt omgevormd tot een jeugd- en jongerenzender. ,,De politiek mag eisen dat de publieke omroep ook jongeren bereikt. Maar ze moet niet voorschrijven hóé we dat moeten doen.''

De Raad voor Cultuur adviseerde eerder om een jongerenkanaal op te zetten als digitaal themakanaal, niet als algemeen net. Ook binnen de Publieke Omroep leefden al plannen voor zo'n digitaal kanaal voor jongeren.