Piemeldans

Videoclips zijn het best genietbaar als behang. Je leest de krant of doet wat strijkwerk en werpt af en toe een blik op de tv om te zien of er nog een bijzondere clip is. Meestal is dat niet het geval: het aanbod van de clipzenders wordt steeds schraler. Niet alleen zenden ze erg vaak dezelfde video's uit, ook vullen ze, vooral 's avonds, steeds meer zendtijd met iets anders dan clips.

Toch valt er af en toe nog wel iets bijzonders te zien. Zo was er vorige week in het holst van de nacht tijdens het programma The Box At Night een rare clip te zien. Opkijkend van de krant, zag ik op de tv met het geluid op nul plotseling een magere naakte langharige Aziaat met grote laarzen aan in de sneeuw rondspringen. Toen ik het geluid aanzette, bleek hij te bewegen op de gedragen tonen van `Everybody Knows That You're Insane' van de Amerikaanse gitaarrockband Queens of the Stone Age. Af en toe gaf de Aziaat een brul en balde zijn vuisten. Blijkbaar werd het hem toch te koud in de sneeuw, want springend ging hij naar binnen en deed daar de piemeldans, dat wil zeggen: hij schokte zodanig met zijn onderlijf dat zijn niet al te grote piemel als een molenwiekje rond draaide. Daar zoemde de camera op in. Vervolgens ging hij op de bank zitten, en speelde luchtgitaar met zijn lid door dit opzij te trekken en zijn balzak te betokkelen. Na weer wat gespring door de huiskamer ging hij, nog altijd naakt, rustig op de wc zitten. Ook ging hij onder de douche, waarbij hij zijn anus in close up toonde. Tot slot van de clip deed hij wat oefeningen met gewichten. De naakte Aziaat is ongetwijfeld de raarste clip in jaren, misschien zelfs wel aller tijden.

Wegens de expliciete beelden is het ondenkbaar dat MTV de clip ooit uitzendt. The Box doet dit alleen in het holst van de nacht, zonder enige toelichting, zodat je niet te weten komt waar je nu precies naar kijkt. Is het een homemovie van een Aziatische fan van de Queens of the Stone Age die deze heeft opgestuurd naar zijn favoriete groep of gaat het hier om een Yoko-Ono-achtige Japanse performer die een kunstclip heeft gemaakt? The site van The Queens of the Stone Ages geeft geen uitsluitsel. Daar is de clip in gekuiste vorm te zien, met een keurig afgeplakte Aziatische piemel, maar meer informatie dan het kopje `this is some crazy stuff' geeft de site niet. De site van The Box biedt ook geen nadere informatie en op clipsites is de video niet te vinden. Zo blijft het raadsel van de piemeldans onopgelost.

    • Bernard Hulsman