Perfect in balans

Geen zijwieltjes of meehollende ouders meer nodig bij een nieuw prijswinnend ontwerp voor een kinderfiets. De `Shift' staat stevig op drie wielen, de achterste twee in de spreidstand. De fiets is ontworpen door de studenten Ryan Lightbody en Matt Grossman onder leiding van industrieel ontwerper Scott Shim van de Purdue University in West Lafayette. Ze wonnen de eerste prijs in een internationale competitie voor het beste fietsontwerp, uitgeschreven door het Taiwanese Cycling & Health Tech Industry R&D Center.

De 16-inch achterwielen veranderen langzaam van positie naarmate het kind op de fiets meer vaart maakt. Eerst komen de wielen langzaam overeind waarna ze verder doorhellen naar de v-stand. Dan staan de achterwielen zo dicht bij elkaar dat ze fungeren als één wiel. Het voordeel van de Shift is dat de overgang van drie naar twee wielen heel geleidelijk verloopt. Zo kan een kind makkelijker leren zelf zijn evenwicht te bewaren op een tweewielige fiets.