Oorlogsspotje VVD geschrapt

De VVD heeft een reclamespotje teruggetrokken waarin europarlementsleden van de partij de Europese Grondwet aanprijzen met een verwijzing naar de holocaust. Het 20 seconden durende filmpje toont beelden van de jodenvervolging, gevolgd door beelden van Srebrenica en van de terreuraanslagen in Madrid.

Het spotje eindigt met een oproep van VVD-fractievoorzitter in het Europees Parlement Jules Maaten dat ,,als we willen dat Europe blijft zorgen voor vrede'' we bij het referendum over de Europese Grondwet voor moeten stemmen. Het spotje zou zaterdag worden uitgezonden op veertien regionale televisiezenders.

Maaten zegt dat besloten is het spotje niet uit te zenden na overleg vrijdagmiddag met het partijbureau in Nederland. Volgens Maaten zien de partij en de europarlementariërs nu in dat het filmpje ,,negatieve gevoelens oproept terwijl wij een positieve discussie willen voeren''. Eerder al had VVD'er minister Remkes (Binnenlandse Zaken) gezegd dat de campagne voor het referendum niet met negatieve argumenten gevoerd zou mnoeten worden. Premier Balkenende wilde gisteren niet reageren op het spotje van de VVD.

De VVD gebruikte de beelden van oorlogen en terreuraanslagen in het filmpje ,,om te laten zien dat het niet om niks gaat. Europa is niet voor de grap opgezet, maar voor vrede, welvaart en veiligheid'', aldus Maaten vrijdag in een toelichting op de gekozen fragmenten in het spotje.