Niets over de toekomst

Janneke Maksimovic-van Zijl (38), Castricum, zweminstructrice:

,,Ik was blij met de twee brochures die ik van Europees Commissaris Neelie Kroes heb gekregen. Ze stuurde die boekjes naar aanleiding van het vorige gesprek, omdat ik vond dat de voorlichting over de Europese Grondwet niet goed was. Dat vind ik nog steeds. Ik weet meer over de situatie in het buitenland dan in Nederland. De campagne is veel te laat op gang gekomen en niet goed. Te weinig informatief. Ik heb de twee brochures van Kroes goed gelezen en vind ze beter dan het krantje dat ik in de bus heb gekregen van de Nederlandse regering. Alle Nederlanders zouden die boekjes moeten lezen.

,,Ik ga nu weloverwogen stemmen. Tegen. De brochures zeggen niks over de toekomst. Hoe ziet Europa er over tien jaar uit? Ik heb een dochter van negen en een zoon van dertien. Hebben die een baan als ze negentien en drieëntwintig zijn? Is er een plaats voor mijn ouders in een verzorgingshuis? Welke landen zijn over tien jaar lid van de Europese Unie? Niets concreets over de toekomst.

,,De beloftes zijn fraai: duurzaamheid, solidariteit, modernisering onderwijs, stimuleren werkgelegenheid. Maar hoe wordt dat ingevuld? Daar hoor je de heren en dames politici niet over.

,,Binnen onze familie wordt best wel veel over het referendum gesproken. De meesten stemmen tegen. Dat komt door de euro. Toen zijn de Nederlandse burgers besodemieterd door de politici. Alles is in guldens gerekend twee keer zo duur geworden, terwijl je loon niet is verdubbeld. En dat laat je natuurlijk geen tweede keer gebeuren. Ik hoop dat Nederland massaal tegen de Grondwet stemt, een lesje voor de politici. Wij, kiezers van Nederland, willen serieus worden genomen en geen valse beloftes van politici.

    • Cees Banning