Natuur- en milieuregels

Ad van Oosterhout (55), Wagenberg, coördinator B.B.A. Academie voor deeltijdstudies van de Avans Hogeschool in Breda:

,,De speciale krant over de Europese Grondwet heb ik niet ontvangen. Mogelijk wegens de `Nee-sticker' voor reclame op mijn brievenbus. Van enkele dorpsgenoten hoorde ik dat zij die krant evenmin hebben gehad. Ik heb de toelichting van de referendumcommissie dus niet gelezen.

,,Dankzij de verhalen van de afgelopen maanden in mijn dagblad weet ik dat de invloed van het Europese Parlement door de Grondwet wat groter wordt. Dat is een goede zaak, hoewel je daar als individu niet zo veel mee opschiet.

,,Het is me verder niet ontgaan dat nationale politici, premier Balkenende voorop, de laatste tijd de bevolking aanmoedigen toch vooral vóór de Grondwet te stemmen, en dat een aantal columnisten juist het tegenovergestelde doet.

,,Maar dit alles is voor mij geen aanleiding mijn opvatting over Europa te veranderen. Nog steeds ben ik van oordeel dat er in de nieuwe Europese Grondwet goede regels komen over natuur en milieu. Heel belangrijk is dat de betrokken landen die wetten ook handhaven. Neem de Belgen, wat doen die straks? Zij hebben momenteel een milieuwetgeving die net zo streng is als in Nederland, maar de overheid daar controleert veel minder streng. Het zal aanvaringen geven.

,,Voor veel kiezers zal het lastig zijn een keuze te maken bij het referendum: de Europese Grondwet is bijzonder complex. Ik ben in grote lijnen voor één Europa, al moeten de aangesloten landen een zekere autonomie behouden. Eén sociaal systeem voor alle staten gaat heel ver, dat is gezien de cultuurverschillen niet te uniformeren. Ik ga op 1 juni zeker stemmen. Als je stemrecht hebt moet je daar als burger gebruik van maken.''

    • Guido de Vries