Multifocale glazen heel gevaarlijk in het verkeer

Eíndelijk, dacht ik na lezing van het artikel `Veel brillen in één montuur' (NRC Handelsblad, 10 mei), nu zal het gevaar hiervan in het verkeer belicht worden! Vooral het plaatje bij goedkoop multifocaal glas geeft precies aan waarom men hiermee nooit zou mogen autorijden: door het wazige van de `verloopzones' aan de zijkanten van de glazen ziet de bestuurder de spreekwoordelijke bal waar het hollende kind achteraan komt te laat die fietser van rechts trouwens ook. Jaren geleden heb ik om deze reden de multifocale bril snel omgeruild voor een bifocale. Ik werd toen door de opticien niet gewaarschuwd voor dat wazige links en rechts. U moet er aan wennen, is alles wat er gezegd wordt. Automobilisten zien uit de ooghoeken niets meer aankomen. Dit is vooral in de bebouwde kom ernstig, waar de helft van de verkeersdoden vallen. Ik ben benieuwd hoe vaak multifocale brillen gedragen zijn bij verkeersongelukken in de bebouwde kom.

    • Ton Karelse