Moed, beleid en trouw

Wie op zijn huis 50.000 euro leent tegen 4 procent, volgens het patroon beschreven in deze rubriek van vorige week, kan daarmee in de loop van de tijd, op gunstige momenten en in eigen beheer een aandelenportefeuille opbouwen. Dat vraagt wel moed, beleid en trouw.

Moed, omdat je soms tegen de stroom negatieve beursberichten in moet roeien om op een vermeend voordelige koers te kopen. Of juist niet moet kopen wanneer alle beurslichten op kopen springen, terwijl de koersen wellicht te hoog zijn. Beleid, omdat je op eigen houtje opereert, verantwoordelijk bent voor je beslissingen en de onverhoopt nadelige gevolgen niet af kan wentelen op je bank of adviseur. Dat vraagt dus om een goed, overzichtelijk en begrijpelijk beleidsplan. Trouw, omdat je vast moet houden aan je uitgestippelde strategie en niet veel en snel moet gaan kopen en verkopen.

Op dat punt zijn de verleidingen groot door de goedkope, bijna professionele online beleggingsprogramma's en achtergrondinformatie van kleine en grote banken. Voor je het weet, plaats je via je pc een order, die binnen enkele seconden is uitgevoerd. Maar snelheid in de orderafhandeling bepaalt zelden het succes, tenzij je een handelaar bent. Hoe kan beleggen in eigen beheer uitpakken? Laten we dat eens nagaan aan de hand van twee portefeuillevoorbeelden, eerder gegeven in deze rubriek.

Vorig jaar op 30 oktober stond hier het mandje met Aegon op een koers van 8,14 euro; Buhrmann 5,81; Van der Moolen 4,34 en Unilever 44,05. Deze koersen waren toen de laagste van de afgelopen twaalf maanden. Wie dan koopt, toont moed, want het gros van de beleggers koopt liever bij stijgende koersen of op hoogtepunten.

Hoe goed waren deze verschoppelingen donderdagmiddag hersteld? Prima, behalve Van der Moolen. Aegon 10,17 euro; Buhrmann 7,22; Van der Moolen 3,94 en Unilever 53,00. Wie in oktober voor 6.234 euro van elk fonds, zeg, 100 aandelen kocht, bezit nu een mandje van 7.433 euro. Rendement 19 procent, ruwweg, in krap een halfjaar tijd.

Moet je nu dan verkopen? Je verdient immers 19 procent koerswinst (op papier) door tegen 4 (echte kosten) te lenen en 1,2 procent belasting in box 3 te betalen. Maar tegenover de leenkosten en belasting staan de contant ontvangen dividenden, die niet onder de berekende 19 procent vallen. Het beleid (verschoppelingen, met een kans op herstel) pakt dus goed uit, tot nu toe. Waarom blijf je daar dan niet trouw aan?

Een ander voorbeeld. Wie niet van verschoppelingen houdt, maar meer voelt voor internationale evergreens met Amsterdamse beursnotering, kon het volgende doen. In de lente van 2003 ging het om een mandje voor mensen met lentekriebels en klachten over de lage spaarrente. Je kiest voor 100 aandelen elk in vijf bedrijven: ABN Amro koers 13,92 euro; Aegon 9,17; Fortis 12,30; ING 11,75 en als gewaagd toetje Ahold op 3,53. Bij elkaar circa 5.200 euro, inclusief kosten. Toen lag het dividendrendement van dit eenzijdig gespreide (vier financials) mandje rond de 8 procent, mits die bedrijven hun toekomstige dividend niet verlagen of overslaan.

Hoeveel was dit mandje (van 5 maal 100) aandelen afgelopen donderdag waard? ABN Amro 18,89 euro; Aegon 10,17; Fortis 22,62; ING 22,46 en Ahold op 6,12. Bij elkaar 8.026 euro. Een winst op papier van 2.826 euro in dik twee jaar tijd, of 54 procent rendement, gemiddeld 27 procent per jaar. Nog te vermeerderen met de ontvangen dividenden en andere opbrengsten. Die strepen we voor het gemak weg tegen de kosten en de 1,2 procent heffing in box 3. Dat loopt dus prima. Geen reden om van je beleid af te wijken.

Dit waren twee voorbeelden uit het verleden. Wat kan je nu doen? Wie kiest (dat is een persoonlijke afweging) voor een portefeuille met verschoppelingen, zal niet veel fondsen kunnen vinden. De aandelenmarkt is niet op een dieptepunt. Wel is er zoals gebruikelijk onzekerheid over sommige fondsen. Je kan daarom op papier kiezen voor een speculatief mandje kan-vriezen-kan-dooien met daarin ABN Amro, koers donderdagmiddag 18,89 euro; Ahold 6,12; Versatel 1,92, ASM International 10,96; Laurus 2,68 en Van der Moolen 3,94. Dit vereist moed, maar natuurlijk niet met een portefeuille op papier.

    • Adriaan Hiele