Kalou?

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) heeft het verzoek tot versnelde naturalisatie van de Ivoriaanse voetballer Salomon Kalou afgewezen. Een begrijpelijk besluit?

Salomon Kalou (19), spits van Feyenoord die in 2009 (na vijf jaar verblijf in Nederland) een Nederlands paspoort kan krijgen, deze week in VI: ,,Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Maar ik denk dat ik de beslissing van de minister moet accepteren. Ik ken de regels in Nederland niet. Bovendien ben ik benaderd door de bondscoach om dit te doen. Als iemand als Marco van Basten een beroep op je doet omdat hij je een goede voetballer vindt die wat kan betekenen voor het Nederlandse voetbal, ben je zeer vereerd. Daarom was het ook meteen een droom van me. Maar nu het niet door is gegaan vind ik dat vooral heel vervelend voor de mensen die ermee bezig zijn geweest en voor de bondscoach.''

Foppe de Haan, bondscoach Jong Oranje, maakte zich met Marco van Basten sterk voor versnelde naturalisatie van Kalou: ,,Als Verdonk dat (`het is niet aan te nemen dat het succes van het Nederlands elftal afhankelijk is van de bijdrage van Kalou', red.) zegt, gaat ze op de stoel van de trainer zitten. Laat een onafhankelijk drietal uit de voetbalwereld bepalen of Kalou meerwaarde heeft. Ik ben partijdig. Ik had hem op de lijst voor het WK onder 20 jaar gezet. Daar zou hij een van de besten zijn. Als er rechtsongelijkheid zou zijn tussen iemand die wel wat en iemand die niets voorstelt, kun je je afvragen of het wel te rechtvaardigen is dat je je hard maakt voor iemand als Kalou. Maar in de wet zijn uitzonderingen voor sporters geregeld. Waarom zou je het dan niet doen? De weging van het verzoek (door KNVB, NOC*NSF, IND en het ministerie van VWS, red.) was immers positief.''

Herbert Dercksen, zeiler, kwam met de tot Nederlander genaturaliseerde Australiër Mitch Booth uit voor Nederland in `Athene': ,,Als versnelde naturalisatie van een buitenlandse sporter goed is voor Nederland, juich ik dat toe. Maar het is moeilijk om als niet-voetballer de toegevoegde waarde van een voetballer te bepalen. Dat moet je aan experts overlaten. Ik neem aan dat de minister zich daarin heeft laten adviseren. De toegevoegde waarde van Mitch voor het Nederlandse zeilen was direct duidelijk. Mitch bracht medailles mee vanuit Australië. De catamaranwereld in Nederland is maar klein en telt weinig experts. We waren de nummer één van de wereld, hoewel we dat in Athene niet waargemaakt hebben.''

Joop Alberda, was als oud-technisch directeur van NOC*NSF betrokken bij de naturalisatie van onder anderen Mia Audina (badminton), Lornah Kiplagat (hardlopen) en Mitch Booth (zeilen): ,,Bij de naturalisatie van olympische sporters – een ingewikkeld proces – hebben we als NOC*NSF voorwaarden gesteld. Een buitenlandse sporter moet een economische en emotionele band met Nederland hebben én een directe, aantoonbare bijdrage aan het succes leveren. Ik ken de zaak-Kalou inhoudelijk niet precies. Maar er van buiten tegenaan kijkend, lijkt het me ontzettend lastig de meerwaarde van Kalou te bewijzen. Van Basten kan hem moeilijk een basisplaats garanderen. Met in het achterhoofd het feit dat in Nederland 26.000 asielzoekers zijn uitgeprocedeerd, kan ik het besluit van Verdonk begrijpen.''

Harry van der Meer, waterpoloër met Italiaans paspoort, speelt in Italiaanse Serie A, wil weer voor Nederland uitkomen maar zijn verzoek tot naturalisatie is afgewezen: ,,Een vreemd en onterecht besluit in de zaak-Kalou, net als in mijn geval. Ik ben naar Italië gegaan omdat ik als sporter het hoogste niveau wilde halen en in de sterkste competitie ter wereld wilde spelen. Zonder Italiaans paspoort had ik het door de buitenlanderregeling daar (maximaal drie per team, red.) nooit zolang volgehouden. Ik heb drie jaar bij Savona gespeeld en heb net een driejarig contract bij Brescia getekend. Dat was me anders nooit gelukt. Maar ik wil weer uitkomen voor Nederland, waarmee ik drie Spelen, twee WK's en vijf EK's heb gespeeld. Ik heb een gigantische toegevoegde waarde voor Nederland. Vanaf 2000 ben ik daarom al bezig mijn Nederlands paspoort terug te krijgen. Het verzoek is afgewezen omdat ik mijn nationaliteit vrijwillig heb opgegeven. Tegen mij is gezegd dat ik geen toegevoegde waarde heb voor Nederland omdat ik in Italië speel. Mijn ervaring daar komt het Nederlandse waterpolo toch alleen maar ten goede? Dan zouden alle Nederlandse voetbalinternationals die in het buitenland spelen, ook naar Nederland moeten terugkeren.''

    • Pieter de Vries