Jozias van Aartsen: judassen in VVD (Gerectificeerd)

Binnen de VVD zijn ,,hier en daar lieden'' die hopen dat politiek aanvoerder Jozias van Aartsen zich ,,stukloopt op het fractievoorzitterschap'' en geen lijsttrekker wordt voor de verkiezingen in 2007. ,,Maar ik beschouw mezelf niet als tussenpaus hier.'' Dat zegt fractievoorzitter en kandidaat-lijsttrekker Jozias van Aartsen vandaag in een gesprek met NRC Handelsblad.

De kandidatuur van Van Aartsen is binnen de partij omstreden. De fractievoorzitter stelde zich in november vorig jaar kandidaat voor het lijsttrekkerschap van zijn partij en trachtte toen ook politiek leider te worden, een functie die nu vervuld wordt door de vorige lijsttrekker, vice-premier Gerrit Zalm. Dat stuitte op zo veel verzet onder de leden dat Van Aartsen genoegen moest nemen met de tot dan toe niet bestaande `functie' van politiek aanvoerder.

Van Aartsen is vastberaden de nieuwe leider van de VVD te worden. ,,Daarom heb ik vorig jaar ook gezegd: de partij rekent mij straks maar af. Als ze dan liever een ander willen, even goeie vrienden.''

Van Aartsen rekent zich de leegloop in de VVD-fractie de afgelopen jaren geenszins aan: ,,Dat is absolute bullshit'', zegt hij. Sinds de verkiezingen van 2003 zijn zes van de 28 fractieleden die toen aantraden vertrokken, laatstelijk Laetitia Griffith, die wethouder in Amsterdam wordt. Uit een opiniepeiling in opdracht van het televisieprogramma Nova blijkt dat de VVD deze week op 21 zetels staat; een niveau waar de partij sinds 1972 altijd boven bleef. De coalitie van CDA, VVD en D66 heeft inmiddels 58 zetels in de peilingen, PvdA, GroenLinks en SP hebben samen 77 zetels.

Volgende week vergadert de VVD op een congres in Groningen over een nieuw liberaal manifest. Daarin staat onder meer een voorstel om de direct gekozen formateur in te voeren. De manifest-commissie, onder voorzitterschap van de Leeuwardense burgemeester Geert Dales, heeft er voor gekozen niets te zeggen over de rol van de koning(in), die nu de formateur benoemt, omdat dat te veel weerstand zou oproepen bij de leden.

Van Aartsen: ,,De facto is het zo dat als er een gekozen formateur komt, de rol van de koning, of de koningin, bij kabinetsformaties wordt beperkt. Dat is logisch.''

Interview: pagina 39

Rectificatie

De kop boven het artikel Jozias van Aartsen: judassen in de VVD (21 mei, voorpagina) was onjuist. Het bericht was gebaseerd op een vraaggesprek in het Zaterdags Bijvoegsel (pagina 39) onder de kop Wij hebben gelijk gekregen – op een vreselijke manier. Daarin zegt Van Aartsen: ,,Ik neem aan dat er hier en daar lieden in de partij zijn die denken: ach, laat die Van Aartsen zich maar stuklopen op dat fractievoorzitterschap.'' De term `judassen' heeft Van Aartsen in het gesprek niet gebruikt.

    • Egbert Kalse
    • Frank Vermeulen