In verwarring

Ingeborg Vis (21), Leiden, student Talen en Culturen Latijns Amerika:

,,Langzaam gaat Europa wat meer leven. Maar wat een stem voor de Europese Grondwet nou écht betekent, dat wordt me maar niet duidelijk. Je hoort dat de Europese wet boven die van Nederland komt te staan. Maar betekent dat ook dat wij geen eigen euthanasiebeleid mogen voeren? En wat zijn de consequenties voor Nederland over pakweg tien jaar? Ik snap wel dat de overheid dat ook niet weet en het daarom niet kan uitleggen, maar zo blijf je als kiezer in verwarring achter.

,,Ik heb me echt geprobeerd te verdiepen in de Grondwet. Ik heb het boekje gelezen met de samenvatting, maar daar had ik niet veel aan. Er stond niet in wat er in de praktijk gaat veranderen, dus ben ik naar het postkantoor gefietst om het hele verdrag op te halen. Daar moeten ze volgens de overheid immers liggen. Maar nee hoor, op het postkantoor waren de Grondwetten op. Volgens een medewerker omdat er landelijk maar 250.000 van gedrukt zijn. Maar er zijn toch miljoenen stemgerechtigde Nederlanders? Van een huisgenoot heb ik de tekst gekregen, maar er is niet doorheen te komen. Ik ben geen jurist, kan onmogelijk begrijpen wat er precies zou kunnen veranderen. Daarom zullen er wel zo weinig van gedrukt zijn.

,,Vandaag heb ik maar de stemwijzer op internet gemaakt. Ik sta voor 72 procent achter de Grondwet. Ik had alleen het idee dat je via de vraagstellingen al in de richting van het voorkamp wordt gestuurd. En soms zaten er echt open-deurvragen tussen. Ik blijf proberen me goed in te lezen, tot die tijd kan ik echt nog geen afgewogen keuze maken. Ik vind tegen stemmen zonder me erin te verdiepen ook een beetje flauw.''

    • Guus Valk