Houten couveuse

Graag wil ik reageren op het artikel `Leve de houten couveuse' van Marion de Boo met daarin een interview met de gepensioneerde tropische kinderarst Jeltje van der Mei over haar promotieonderzoek.

Ik heb dit artikel met ontzettend veel genoegen gelezen omdat hier zeer praktisch werk/onderzoek naar voren wordt gebracht dat ongetwijfeld vele duizenden Afrikaanse kinderen het leven heeft gered en voor de toekomst de levenskansen van jonge Afrikaanse kinderen aanzienlijk zal vergroten door de uiterst praktische adviezen die worden gestaafd met zeer grondig statistisch materiaal.

Dergelijke artikelen lijken mij veel relevanter dan verhalen over welk theoretisch (modellen) onderzoek dan ook aan de `grote' gevaren van deze wereld zoals bijvoorbeeld het broeikaseffect of de fijnstof hype. Alle aandacht en geld besteedt aan deze moderne vorm van luchtfietserij zal nooit zoveel mensenlevens sparen als het praktisch werk/onderzoek van tropische kinderarts van der Mei. U zou mij zeer gerieven als u vaker artikelen over dit soort praktische werk/onderzoek in uw wetenschapsbijlage zou publiceren.

    • Adriaan de Lange
    • Secretaris Heidelberg Appeal Nederland