Hitlergroet brengen mag, maar niet in het openbaar

De gemeente Zoetermeer heeft donderdag aangifte gedaan bij de politie wegens het circuleren van foto's waarop extreem-rechtse jongeren met kaalgeschoren hoofden de verboden Hitlergroet brengen. De foto's zijn gemaakt in de zaal De Blokhut die de extreem-rechtse jongeren van de gemeente huurden voor een feest op bevrijdingsdag 5 mei.

,,Op de foto's staan discriminerende uitingen en het is strafbaar om die openbaar te maken'', zegt een woordvoerder van gemeente Zoetermeer. De aangifte richt zich dan ook niet tegen de jongens op de foto's, benadrukt de zegsman. ,,Ook niet tegen de daad van het brengen van de Hitlergroet.'' Volgens hem is het aantonen van strafbare gedragingen die plaatsvinden in een besloten gelegenheid ,,erg moeilijk.''

Het besluit om De Blokhut in het Van Tuyllpark aan de rand van Zoetermeer aan de groep rechtse jongeren te verhuren leverde de gemeente vlak voor het 5 mei-feest veel kritiek op. De fracties van GroenLinks en de SP in de Zoetermeerse gemeenteraad hadden felle kritiek boos op het college van burgemeester en wethouders wegens de verhuur. Het Nederlands-Israëlitisch Genootschap reageerde boos op de gemeente, omdat de groep jongeren onder leiding zou staan van een man die enkele jaren geleden is veroordeeld voor het bekladden van een joodse begraafplaats. Ook de linkse groepering AFA (Anti-Fascistische Actie Nederland) reageerde met onbegrip. Volgens AFA ging het om een feest van neonazi's en extreem-rechtse jongeren van onder meer de Nieuwe Nationalistische Partij (opvolger van de verboden CP'86). Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël verzette zich tegen het verlenen van de vergunning.

De foto's die nu circuleren op internet waren al enige tijd in het bezit van de gemeente. ,,We hebben de politie gevraagd of we aangifte konden doen en waarvan dan precies. Toen we dinsdag hoorden dat het naar buiten brengen van de beelden strafbaar is, hebben we meteen aangifte gedaan'', aldus de zegsman. De politiewoordvoerster meldt dat de politie inderdaad zoekt naar degenen die achter de verspreiding van de foto's zitten.

Na afloop van het omstreden feest op 5 mei pakte de politie drie jongeren op voor het dragen van discriminerende tekens. Een jongen uit Drunen moest zijn jas inleveren. Daarop stonden white-powertekens.

Twee meisjes, die hakenkruizen hadden gezet op hun gezicht en been, moesten de nacht doorbrengen in een politiecel. Ze worden niet vervolgd.