Hindu-film weg uit bioscoop India

De film Jo Bole So Nihal is teruggetrokken uit bioscopen in noord-India na protesten van religieuze sikh-leiders. Jo Bole So Nihal (vertaald: Ieder die tot God spreekt is gezegend) is geheel in het Hindi gesproken en de sikh-leiders zijn van mening dat de film een belediging is voor hun religie. Dat heeft de producent van de film, Ponty Chadha, gisteren meegedeeld.

Alleen al door de titel van de film voelden sikh-gemeenschappen in Punjab en Harjana zich gekwetst. Verder komen er scènes in voor waarin een sikh achtervolgd wordt door schaarsgeklede vrouwen. Het hoogste gremium van de sikh-geloofsgemeenschap eist dat de titel wordt veranderd en dat de gewraakte scènes uit de film worden geknipt. ,,Zolang de producent en de regisseur van deze film de omstreden scènes niet verwijderen, zou hij nergens in India mogen worden vertoond'', aldus Bibi Jagir Kaur van het hoofdcomité van de sikh Tempel.

Producent Chadha zegt dat de makers niet de bedoeling hebben gehad de sikhs onder hun publiek te beledigen. ,,Ik ben zelf een oprechte sikh'', zei Chadha, ,,en ik moet er niet aan denken het geloof van de sikhs in diskrediet te brengen.'' Toch wil Chadha van verandering aan de film niet horen. ,,Daarom heb ik hem teruggetrokken uit de bioscopen in Punjab en Haryana.''

Het sikh-comité stelt dat de titel van de film misbruik maakt van een populaire uitdrukking die alleen wordt gebezigd in sikh tempels of op het slagveld, door sikh-strijders.

De sikh-religie, in de vijftiende eeuw ingesteld door Guru Nanak, predikt gelijkheid van rassen en seksen en keert zich tegen afgoderij. Het geloof wordt tegenwoordig wereldwijd door zo'n twintig miljoen mensen aangehangen. De meeste van hen wonen in India, waar de sikhs ongeveer twee procent van de gehele bevolking (ruim 1 miljard mensen) uitmaken.

Sinds de jaren tachtig is de spanning tussen aanhangers van de twee dominante religies in India, hindoes en sikhs, vooral in noord-India opgelopen. Vooral in de deelstaat Punjab waar sikh meer erkenning en grotere autonomie eisen. In 1984 eindigde de bestorming van de Gouden Tempel in Amritsar, de heiligste plaats voor de sikhs, door regeringstroepen in een bloedbad. Sindsdien zijn er tussen beide groepen aanslagen over en weer geweest.