Heracles ontsnapt nu aan doemscenario

Met een jaar vertraging kan Heracles Almelo het eredivisiedraaiboek uit de kast halen. Waar de ploeg vorig seizoen in de nacompetitie in het zicht van de haven opzichtig faalde, behaalde het nu in de laatste competitiewedstrijd in de eerste divisie met kunst en vliegwerk het benodigde punt voor de titel. De 2-2 tegen Veendam was allesbehalve een formaliteit, zoals vooraf werd gedacht. Na de puntendeling vorige week tegen concurrent Sparta stond het kampioenschap volgens de Almelose spelers ,,voor 99,9 procent'' vast.

Maar Heracles voetbalde voor een uitverkocht Polman-stadion (7.000 toeschouwers) niet als een kampioen. Het nerveuze, afwachtende spel werd zes minuten voor rust afgestraft door een doelpunt van Ronald Hamming. Omdat Sparta op dat moment met 0-2 aan de leiding ging bij Go Ahead Eagles, gingen bij veel Almeloërs de gedachten terug naar vorig jaar. Toen lagen de bloemen en champagne ook klaar, maar werden er punten gemorst tegen het al uitgeschakelde Volendam. ,,Het noodscenario trad bij mij in de rust in werking'', gaf voorzitter Jan Smit van Heracles Almelo toe.

Heracles maakte een kwartier na rust weliswaar de achterstand ongedaan, door via een indraaiende corner van Roel Buikema en een bevlieging van Kwame Quansah tweemaal binnen één minuut te scoren, maar gaf de voorsprong ook weer vliegensvlug uit handen. Bij de eerste de beste tegenaanval maakte verdediger Peter Reekers onnodig hands waarna Hamming vanaf de penaltystip zijn tweede doelpunt van de avond kon aantekenen. Roel Buikema faalde tien minuten voor tijd namens Heracles vanaf de penaltystip, maar op dat moment durfde Jan Smit vanwege de spanning al niet meer te kijken. ,,Ik dacht dat ik niet meer leefde'', verklaarde Smit na afloop, zwetend in de jas van de materiaalman. ,,Sinds ik die aan heb, hebben we niet meer verloren.'' In de slotfase, toen Veendam-invaller Marnix Kolder nog alleen voor Heracles-doelman Van Loo kwam te staan, liet het geluk Heracles niet in de steek.

Opvallend detail aan Groningse kant: Veendam-speler Berry Hoogeveen werd na een half uur spelen wegens gebrek aan inzet door trainer Jan Korte gewisseld. Hoogeveen, vorig seizoen spelend voor Heracles Almelo, had de afgelopen week in een kranteninterview verklaard dat hij hoopte dat zijn oude club al snel met 2-0 voor zou staan. Korte: ,,Hij ontkende dat hij het gezegd had. Ik heb hem gezegd dat hij dat in het veld kon bewijzen, maar ik heb het niet gezien.'' Door het serieuze verweer van Veendam durfde het thuispubliek pas in de slotfase massaal ,,we gaan naar Enschede'' te zingen. Eredivisie staat voor veel Heracles-supporters synoniem aan het weerzien met rivaal en `grote broer' FC Twente.

Uitgerekend KNVB-voorzitter Henk Kesler, de man die ooit als bestuurslid van FC Twente twijfelde aan het nut van een tweede betaald voetbalclub in Twente, overhandigde de Almeloërs in een chaotische huldiging de kampioensschaal. ,,Ik besef dat ik niet altijd populair ben geweest'', sprak Kesler, ,,maar als echte Tukker ben ik toch blij dat er in Overijssel weer twee eredivisieclubs zijn.'' In 1985 promoveerde Heracles voor het laatst naar de eredivisie, maar toen was er geen geld om de selectie te versterken. Met twaalf punten nam Heracles na één seizoen roemloos afscheid van het hoogste niveau. De 0-3 uitoverwinning op rivaal FC Twente was één van de weinige lichtpuntjes. Assistent-trainer Hendrie Krüzen, destijds één van de doelpuntenmakers, heeft de Almelose selectie de laatste maanden continu voorgehouden dat een titel haalbaar was, zelfs toen Heracles met nog vier wedstrijden te spelen vier punten achterstond op Sparta. Maar ook Krüzen moest na afloop bekennen dat hij halverwege het duel tegen Veendam `het geloof' kwijt was. ,,Maar uiteindelijk zijn wij wel de terechte kampioen.''

Belangrijk verschil met twintig jaar geleden is dat de titel niet als een verrassing komt. ,,De hele organisatie is er klaar voor'', zegt trainer Peter Bosz, die nadrukkelijk de credits geeft aan zijn voorganger Gertjan Verbeek, assistent-trainer Krüzen en voorzitter Smit. Smit heeft in de zeven seizoenen dat hij aan het roer staat in Almelo continu promotie naar de eredivisie voor ogen gehad, zonder financiële risico's te willen nemen. Ook volgend seizoen is voor de deurwaarder een sluitende begroting belangrijker dan sportief succes. De Almelose club spiegelt zich aan RBC. De begroting van Heracles stijgt van 3,8 naar 6,5 miljoen euro door hogere inkomsten uit sponsoring, kaartverkoop en tv-rechten. Het stadion wordt in de zomer met 3.000 extra zitplaatsen uitgebreid. Over een jaar moeten bovenop de hoofdtribune extra skyboxen gebouwd worden.

Zeventig procent van de extra inkomsten gaat komend seizoen op aan spelerssalarissen. Heracles wil de selectie met minimaal vijf spelers versterken. ,,Liever vijf toppers dan tien versterkingen in de breedte'', aldus voorzitter Smit. Peter Bosz, de man die twee jaar geleden na degradatie uit de eredivisie bij De Graafschap het veld moest ruimen, ziet de titel niet als eerherstel. ,,Dat zou ik zwak vinden. Je kunt ook zeggen dat ik met twee van de drie clubs waar ik als trainer heb gewerkt (behalve Heracles ook de amateurs van AGOVV) kampioen ben geworden.'' Bosz schrijft het kampioenschap van Heracles toe aan het sterke collectief. De ploeg leverde dit seizoen door het vertrek van Darl Douglas, John Stegeman en Yuri Rose vooral aanvallend aan kwaliteit in, maar daar staat tegenover dat de ploeg niet afhankelijk is van één of twee topschutters. Met 34 tegentreffers heeft Heracles de minst gepasseerde defensie. Dat is voor een groot deel de verdienste van aanvoerder Nico Jan Hoogma. De routinier die overkwam van HSV heeft zijn waarde bewezen. Opvallend is dat vier van de zeven nederlagen in het eigen stadion werden geïncasseerd. Het kunstgras in het Polman-stadion, volgend seizoen voor eredivisieclubs een nieuwe ervaring, lijkt niet in het voordeel van Heracles te zijn. Nico Jan Hoogma vindt spelen op kunstgras zelfs een nadeel. Het is vloeken in de kerk, omdat de producent van het kunstgras, Koninklijke Ten Cate, ook hoofdsponsor van de club is.

Heracles Almelo

2

Veendam

2

Ruststand 0-1. Sch: Vink. Toeschouwers: 7000. Gele kaarten: Leurink, Reekers (Heracles Almelo), Cijntje, De Vries (BV Veendam). Bijzonderheid: 81. Buikema (Her) mist strafschop.

    • Martin Steenbeeke