Gratis genoom

Celera, het Amerikaanse bedrijf dat met grote vermetelheid probeerde de DNA-volgorde van de mens als eerste volledig op te helderen, stopt met de verkoop van genetische informatie. Dat is opmerkelijk, omdat het bedrijf er aanvankelijk voor had gekozen de verzamelde informatie over het menselijk genoom commercieel uit te baten. Dat kwam Celera op zware kritiek te staan van vooral academische onderzoekers. Zij vonden dat de sequenties van het menselijk genoom vrij toegankelijk zouden moeten zijn, om het onderzoek naar erfelijke oorzaken van ziektes niet te belemmeren. Het publieke humane genoomproject, dat in een nek-aan-nek-race met Celera was verwikkeld, heeft al zijn informatie over het menselijk genoom vrij toegankelijk gemaakt via internet.

Celera stopt nu met de verkoop van genoominformatie omdat het niet rendabel is gebleken. Op het hoogtepunt wist Celera 25 bedrijven en zo'n 200 academische instituten als abonnees te contracteren. In juli lopen de meeste contracten af, en deze zullen niet verlengd worden. In plaats daarvan zal Celera Genomics de sequenties vrijgeven via het National Center for Biotechnology Information.

J. Craig Venter, die ten tijde van de presentatie van de eerste ruwe schets van het menselijk genoom in juni 2000 directeur was van Celera en in 2002 voor zichzelf begon, is bekeerd tot open source. Hij staat nu volledig achter het vrijgeven van de informatie. Francis Collins, destijds leider van het publieke project, reageert wat smalend op het nieuws: `Deze informatie wìl gewoon openbaar zijn'. Feit is dat de gratis toegang voor alle onderzoekers en bedrijven tot de publieke sequenties, het commerciële avontuur hebben ondermijnd.

    • Sander Voormolen