Geintjes

Het stortregent. Richard Rodenburg en José Dos Santos, beiden in de fluorescerend-oranje jassen van de gemeentelijke reinigingsdienst van Rotterdam (Roteb), schuilen onder een overkapping. Ze staan al ruim een uur naast hun wagentje met daarop een grote afvalbak, takkenbezems en schoffels. Richard: ,,Eigenlijk moeten we doorvegen als het regent, maar dat doen we natuurlijk niet.''

Santos kwam in 1973 uit Kaapverdië naar Nederland. Op zoek naar werk dat er niet was. Richard werkte vanaf zijn veertiende in de bouw, tot zijn baas failliet ging. Tien jaar was hij werkloos. Toen kon hij aan de slag bij Roteb. Daar werkt hij nu dertien jaar en al die tijd samen met Santos. Tot tevredenheid van beiden. Richard: ,,Met hem heb ik nooit geen problemen. We zijn op mekaar ingesteld. Als hij wil schoffelen is dat goed. Als ik wil vegen is dat ook goed.''

Santos knikt.

,,Santos is stiller, ik ben de prater'', zegt Richard. ,,Maar hij begrijpt wat ik vertel.''

Santos zwijgt.

Richard: ,,Ik ben getrouwd, heb twee kinderen en drie kleinkinderen. Daar praat ik dan over. Dan zegt hij wel `ja'.''

Het werk is oké, vinden ze, maar soms is het zwaar. ,,In de herfst'', zegt Richard, ,,met al die bladeren. Vooral als ze nat zijn. Of zomers als het heel warm is. Dan puf je wel.''

Santos: ,,Koud, da's erg.''

Ja, hij heeft het snel koud, zegt Richard. Hij tilt Santos' Roteb-jack een stukje op. ,,Kijk, hij heeft er nog een bodywarmer onder. En dááronder nog een trui. Dat komt natuurlijk doordat-ie uit zo'n warm land komt.''

,,Dat Santos uit Kaapverdië komt'', zegt Richard, ,,merk je eigenlijk nergens aan. Hij eet bijvoorbeeld geen vreemde dingen.'' Om negen uur drinken ze elke dag allebei een kop Cup-a-soup, meestal erwtensmaak. En om twaalf uur gewoon brood, liefst met sardines.''

Ruzie hebben ze nooit en ze houden allebei wel van een geintje, zegt Richard.

Zijn ze vrienden geworden?

Richard: ,,Als het drie uur is, ben ik blij dat ik hem kwijt ben.'' Hij wacht even tot Santos glimlacht. Dan zegt hij: ,,Kijk, dat soort grapjes, daar kan hij prima tegen.''

Dit is de tweede van een reeks foto's over interculturele harmonie.

    • Sheila Kamerman
    • Ellie Uyttenbroek
    • Ari Versluis