Geen krenten over

Frans Louman (58), Amsterdam, slager in de Jordaan:

,,Ik ben helemaal om: 180 graden. Ik heb het met Europa helemaal gehad. Stemmen ga ik wel, maar tégen de Europese Grondwet. Mijn vertrouwen over wat de regering klaarspeelt in Brussel is volkomen weg. Ze hebben bij de invoering van de euro de gulden verkwanseld, in de uitverkoop gedaan. Iedereen vermoedde het al, maar nu komt de aap uit de mouw.

,,De directeur van De Nederlandsche Bank, Henk Brouwer, heeft het op Koninginnedag zelf gezegd. De gulden is bij de introductie van de euro 5 á 10 procent ondergewaardeerd ten opzichte van de Duitse mark. En alle politieke partijen in de Kamer hebben hun mond gehouden. Ik voel me bekocht. Als je dan zover gaat, dat je 10 procent wilt weggeven, zeg ik: had dat even overlegd met je volk! Salarissen zijn minder waard, mensen met een klein pensioen krijgen minder AOW. Er is zomaar 5 tot 10 procent van ons nationaal eigendom weggegeven. Een grof schandaal.

,,Drie maanden geleden dacht ik nog: Nederland kan een kleine, bijsturende rol spelen. Ik neigde ernaar om vóór te stemmen, ook omdat er een achterdeurtje inzit. Nederland kan uit de Europese Unie stappen als het dat wil. Maar ik heb er geen enkel vertrouwen in dat de regering voor ons in Brussel de krenten uit de pap haalt. Ze hebben ons verkocht. Schandelijk. Duisenberg [oud-president van De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank, red.] had onze gulden moeten verdedigen. Net als Wim Kok, toenmalig premier.

,,Onze regering krijgt in Europa niets voor elkaar. De Fransen en Duitsers zeggen steeds: `we doen het niet' en dan gebeurt het niet. Het Stabiliteitspact is intussen opgeblazen. Rotterdam mag niet verder uitbreiden, omdat het Roergebied moet groeien. ,,Nederland houdt op deze manier geen krenten meer over.''

    • Michèle de Waard