Federale staat

Dirk Versteeg (67), Utrecht, emeritus hoogleraar medische farmacologie:

,,Ik ben net twee weken naar Schotland en Engeland geweest en toen ik zondag terugkwam, vond ik tot mijn blijdschap een samenvatting van de Grondwet bij de post. Eindelijk een goede zet van de Tweede Kamer, al zijn ze er erg laat mee. Tot nu toe zijn we overspoeld met verhalen in kranten van voor- en tegenstemmers, maar ik had nog steeds geen overzicht van de argumenten.

,,Ik zei het de vorige keer al: wat mij betreft is Europa de toekomst. Europa moet een federale staat worden, net als de Verenigde Staten. Het is de enige manier om in de wereld te kunnen blijven meepraten. Ik zal vóór de Europese Grondwet stemmen. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet aan het twijfelen ben gebracht. Er is nog zo veel onduidelijk.

,,Op bladzijde 6 van de samenvatting lees ik bijvoorbeeld dat het recht van de Europese Unie boven dat van de lidstaten gaat, en nu heb ik begrepen dat daar verschillend over wordt gedacht en dat juristen er ook niet goed uit kunnen komen. En dan ben ik maar een toekijker. Wat moet ik daarvan denken?

Ik heb inmiddels ook begrepen dat het weinig uitmaakt of Nederland voor of tegen stemt. Het is een raadplegend referendum. Met een lage opkomst zegt de uitslag helemaal niets. En als het nee wordt, is er nog niets aan de hand. Dan blijft gewoon het verdrag van Nice van kracht.

,,Kijk, ik zag een foto in de krant van een voorlichtingsbus met maar twee mensen ervoor, in de wind, met opgestoken paraplu's. Misschien was iedereen even naar de kroeg gegaan, en misschien heeft de fotograaf gewacht tot er niemand meer was. Maar ik denk dat dit beeld wel klopt: er is te weinig belangstelling voor het referendum.''

    • Jannetje Koelewijn