Een goede basis

Erwin Rouwendal (44), Deventer, zelfstandig ondernemer/franchisenemer Bruna-winkel:

,,Ik ben nog steeds honderd procent voor. Ik ben inmiddels redelijk goed geïnformeerd, onder meer omdat ik alle websites van de politieke partijen heb gelezen. Mij valt op dat de regeringspartijen erg arrogant zijn. Vanaf het pluche zeggen ze `Europa is goed voor je, dus stem maar voor.' Voor de show delen ze vervolgens nog een paar folders uit. De linkse partijen zijn, op de SP na, positief kritisch. Maar de SP moet toch ook als geen ander weten dat je in de politiek moet leven met compromissen. Als je de hele tekst bekijkt, heb ik ook wel een paar punten waar ik niet zo gelukkig mee ben, maar als we dit nu blokkeren zijn we zo vijf jaar verder.

,,Door de globalisering krijgen we die tijd niet. Dit is een goede basis om te starten. Op veel terreinen gaan we er op vooruit. Europa wordt democratischer en kan beter één vuist maken. Kijk bijvoorbeeld naar de veiligheid. Iedereen is bang voor aanslagen. Dan kun je toch beter in Europees verband afspraken maken dan ieder land voor zich.

,,Het is triest als in een opiniepeiling ruim 60 procent van de bevolking aangeeft dat ze niet gaan stemmen. De politieke partijen en de media hebben de taak om het belang van het referendum uit te leggen aan het volk, maar dit gebeurt niet.

,,Ik ben bang dat mensen zich door hun negatieve ervaringen met de euro laten leiden. Maar andere, positieve zaken, worden vergeten. We hebben net 60 jaar vrijheid gevierd. Dat is toch zeker ook een verdienste van de Europese Unie.

,,De laatste twee weken zal er nog veel over ons heen komen. En als je weet dat de meeste politieke partijen voor zijn, moet het toch lukken de mensen te mobiliseren om voor Europa te stemmen.''

    • Martin Steenbeeke