Drugshond slaat aan bij talkpoeder

De politie in de Australische deelstaat Victoria moet haar drugshonden opnieuw opleiden na de gênante ontdekking dat ze niet aanslaan bij cocaïne. De fout kwam volgens de Australische media begin deze week aan het licht toen de honden bij een routinetraining,,een ongewone belangstelling voor talkpoeder hadden''.

Het gaat om zeven honden die in het nachtleven en bij housefeesten worden ingezet, zo meldt de politie. Tijdens de opleiding worden in gewone voorwerpen, zoals luciferdoosjes drugs verstopt zodat de honden leren ruiken. Deze honden hebben vermoedelijk talkpoeder gesnoven. De honden van de douane worden elders opgeleid.

Onderzocht wordt hoe het komt dat de honden geen cocaïne kunnen ruiken. In eerste instantie denkt de politie dat er door een administratieve fout een zak talkpoeder met het opschrift cocaïne in het opleidingscentrum is beland. Ze vermoedt geen opzet, maar er wordt wel een intern onderzoek verricht.

De politie sluit niet uit dat er mensen onterecht zijn gearresteerd voor drugsbezit. In maart werden 46 mensen gearresteerd bij een groot dansfeest in Melbourne en in januari waren er 22 arrestaties bij een groot evenement. Verschillende instanties en advocaten eisen dat deze zaken opnieuw worden bekeken.

Maar de Australische politie ziet de humor van de zaak: ,,De lichtere kant van het verhaal is dat de honden erg goed zijn in het opsporen van talkpoeder, dus als er kinderen worden vermist dan denk ik dat we ze snel kunnen vinden'', zei plaatsvervangend politiecommissaris Paul Evans.

Hij voegde toe dat de honden inmiddels wel ,,zeer zachte en goedruikende neusjes'' zullen hebben.