Dominostenen

Antoon Sikkes (37), Brunssum, musicus:

,,Ik heb de Grondwetkrant vluchtig ingezien. Daarin las ik allerlei globale dingen. De details staan er niet in, die volgen nog. Wanneer die er zijn, gaan we het schip in. Anders gezegd: als we ja zeggen tegen de Europese Grondwet, is dat de eerste dominosteen die valt. Daarna volgen er veel méér, maar dan kun je als land niet meer terug. Je zit dan in een bootje waar je niet meer uit kunt springen. Fout.

,,Minister-president Balkenende en andere politici zijn bezig met een promotiecampagne, ze moedigen iedereen aan bij het referendum vóór te stemmen. Ik heb van dat stemadvies een wrange smaak in mijn mond. Sterker nog, ik zie het als een vorm van chantage. Ze moeten de Grondwet sec voorleggen aan de mensen, en verder zwijgen.

,,Samenwerken in Europa is heel goed, maar alle staten moeten niet één worden zoals dat in Amerika is gebeurd. Alle landen van Europa hebben, in tegenstelling tot de staten van Amerika, een eigen cultuur en identiteit. Die worden nu wel heel erg goedkoop verkocht, als de vóórstemmers hun zin gaan krijgen. Daar maak ik me zorgen over.

,,Ik ga stemmen voor het referendum over de Europese Grondwet, ik stem altijd. Het wordt nu `tegen'. Beschouw het maar als een proteststem, omdat ik tegen Europa ben. Wat er in de Europese Grondwet moet staan? Vóór alles dat Brussel de vaste stad is voor de vergaderingen van het Europees Parlement. Het is toch van de gekke dat al die volksvertegenwoordigers telkens weer op en neer reizen van Brussel naar Straatsburg? Dat kost miljoenen! Verder vind ik het van belang dat die parlementariërs zich aan de regels houden die er voor declaraties bestaan. Ik heb gelezen dat een aantal afgevaardigden dat niet doet.'

    • Guido de Vries