`Denen hebben spijt'

Denemarken laat zien in welke positie Nederland terecht kan komen bij een nee tegen de Europese Grondwet, zei minister Bot (Buitenlandse Zaken) gisteravond tijdens een toespraak in Leiden.

Kopenhagen is ontevreden met haar huidige positie aan de rand van de Europese Unie. Denemarken wil bij het komend referendum op 27 september over de Grondwet een aantal uitzonderingen die eerder zijn bedongen, weer terugdraaien.

,,De Denen zijn gefrustreerd dat ze niet in de Eurogroep en de Europese Centrale Bank vertegenwoordigd zijn, en dat ze over belangrijke aspecten van het Stabiliteits- en Groeipact niet kunnen meebeslissen'', aldus Bot. ,,Ondertussen moet Denemarken wel de plichten van het Stabiliteitspact vervullen.''

Het Deense voorbeeld leert, aldus Bot, ,,dat je in Europa beter wel dan niet aan tafel kunt zitten. En tot die conclusie zijn de Denen zelf inmiddels ook gekomen. Vraag maar na in Kopenhagen.''