De golven leveren stroom

Een `golvenboerderij' wordt het genoemd. De golven voor de kust van Portugal moeten vanaf 2006 schone elektriciteit gaan leveren aan 1,500 Portugese huishoudens.

Het contract voor het project werd afgelopen week getekend door diverse bedrijven. De generatoren worden geleverd door het Britse Ocean Power Delivery. Het bedrijf uit Edinburgh tekende een contract van 8 miljoen euro voor de levering van drie Pelamis machines, de machines die de stroom moeten gaan opwekken.

De generatoren zien eruit als enorme oranje worsten die drijven op het water. De stroom wordt geproduceerd doordat de bewegingen van de golven worden gebruikt om cilinders van 120 meter lang aan te zwengelen. Deze cilinders pompen een onder hogedruk staande vloeistof door de machine waardoor hydraulische motoren aanslaan die weer elektriciteit opwekken in de generator.

De grote motor achter het project is het Noorse concern Norsk Hydro. De Noren werken samen met het Portugese Enersis. Als het project succesvol is zullen er meer dan dertig generatoren worden geplaatst voor de kust. Volgens Norks Hydro zal de markt voor dit type duurzame stroom over tien jaar een omvang hebben van één miljard euro. Het concern is een grote speler in de Noorse oliesector. Noorwegen is een van de grootste olie-exporteurs ter wereld.

De Europese Unie moet de komende landen veel meer projecten opstarten voor duurzame energie als het de eigen doelstelling wil halen. In 2010 moet 22 procent van de stroom in de EU uit schone energiebronnen komen, momenteel is dat 6 procent.

De drijvende stroomopwekkers liggen 5 kilometer van de kust af. De dichtsbijzijnde plaats is Povoa de Varzim in het noorden van Portugal. De stroom wordt via een kabel in het zeewater naar de wal gebracht.