Cuba: geen politici EU bij dissidenten

De relatie tussen de Europese Unie en Cuba staat opnieuw onder druk nadat twee Europese politici door het regime van Fidel Castro uit het land zijn gezet. Ze wilden een tweedaagse pro-democratische bijeenkomst bijwonen van dissidenten, die gisteren begon op een lokatie, 20 kilometer ten zuiden van Havana.

De Tsjechische senator Karel Schwarzenberg en het Duitse parlementslid Arnold Vaatz vlogen donderdag terug naar Europa. Cubaanse autoriteiten hadden hen gearresteerd en naar de luchthaven gebracht. ,,Typisch gedrag van een totalitaire staat'', reageerde Schwarzenberg. ,,Ik heb niets illegaals gedaan.'' Dinsdag was ook al twee Poolse politici de toegang tot het land ontzegd om dezelfde reden. Zij werden onmiddellijk op een vlucht terug gezet.

De conferentie is de eerste die openlijk tegen het regime is. Er kwamen gisteren, op de eerste dag, ruim 200 mensen opdagen.

De bijeenkomst is georganiseerd door de 59-jarige econoom Martha Beatriz Roque. Zij was een van de 75 mensen die in maart 2003 werden gearresteerd tijdens een actie van politieke opposanten en gevangen gezet. Naar aanleiding daarvan verslechterde de relatie tussen de EU en Cuba. De Unie legde sancties op, maar hief die weer op toen veertien arrestanten werden vrijgelaten, onder wie Roque.

Op dit moment voert de Europese Unie een beleid van dialoog met Castro. ,,Maar dit voorval maakt het moeilijk om daarmee door te gaan'', zei een woordvoerder van de Europese Commissie gisteren. De Europese Unie beslist volgende maand of weer diplomatieke sancties komen tegen Cuba.