Brinkhorst excuseert zich bij voorbaat

Minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66) heeft spijt van zijn uitlatingen in Nieuwe Revu van aanstaande woensdag. Daarin zegt de vice-premier dat hij wil dat het kabinet alle geheime documenten in het Irak-dossier openbaar maakt.

De zaak kwam aan het rollen toen RTL Nieuws vrijdagavond bij het ministerie van Economische Zaken aanklopte met het uitgelekte interview. Brinkhorst besloot direct afstand te nemen van de uitspraak.

,,Ik had het beter niet kunnen zeggen'', zei hij op tv. Hij ontkent niet de uitspraken te hebben gedaan, maar volgens zijn woordvoerder ,,had hij het niet zo bedoeld en was hij een beetje in de war omdat het ook over de Britse regering ging en hoe er daar met Irak is omgegaan.'' Brinkhorst zei tevens: ,,Ik ga daar niet over.''

De Nieuwe Revu-interviewers vragen Brinkhorst of zij mogen aannemen dat hij vóór het openen van het complete Irak-dossier bent? De minister: ,,Ja, dat mogen jullie. Ik vind: als er twijfel en onhelderheid blijft bestaan over een hele belangrijke beslissing [...], en die twijfel bestaat tot op de dag van vandaag, dan moet je verantwoording afleggen, dan moet je openheid van zaken geven. [...] Daar moet alsnog helderheid over komen. Dus ik zou het kabinet adviseren: open het hele Irak-dossier.''

Brinkhorst uit in het vraaggesprek ook kritiek op het detentiekamp Guantánamo Bay, op Cuba, waar de Verenigde Staten strijders uit Afghanistan gevangen houden. ,,Guantánamo Bay valt buiten het grondgebied van de VS, zegt Washington. O, en dan zijn schendingen van de mensenrechten plotseling geoorloofd? Dat is meten met twee maten!''

Ondanks de excuses wil de PvdA inmiddels opheldering over de uitlatingen van de minister van Economische Zaken. Kamerlid Koenders (PvdA) vraagt al maanden om de onderliggende analyses en adviezen op basis waarvan het kabinet zich aansloot bij de VS en de oorlog tegen Irak steunde.

Het is al de tweede keer deze week dat Brinkhorst negatief in het nieuws komt door zijn uitspraken. Eerder deze week zei hij in het werkgeversmagazine Forum dat het referendum over de Europese Grondwet ,,een slecht idee'' is: ,,Op zichzelf is er best wat te zeggen voor referenda, maar niet over dit onderwerp. We houden nu een referendum over een zaak waar de bevolking niets over weet. Dat schept een slecht precedent.''