Blunders

Verder met de Cavendish Calcutta uit Las Vegas waar ik u verleden week al over berichtte. 's Werelds zwaarst gedoteerde bridgetoernooi leverde dit jaar meer interessante spellen op dan ooit. Niet verwonderlijk in een veld dat wemelt van de wereld- en olympische kampioenen. Dat wil overigens niet zeggen dat ieder spel even briljant was, want topspelers zijn soms net mensen en kunnen vreselijk falen. Vertelde ik u over de Londenaren Charles Wigoder en Gunnar Hallberg die 4♡ speelden in de 2-0 fit, terwijl het koud klein slem in klaveren of ruiten voor ze was, de Italiaanse olympisch kampioenen Norberto Bocchi en Giorgio Duboin kunnen er ook wat van. In de broederstrijd tegen hun landgenoten Andrea Buratti en Massimo Lanzarotti presteerden Bocchi-Duboin het om op onderstaand spel, uit de laatste ronde van het parentoernooi, als NZ in 4♠ in de 4-2 fit te eindigen, met 3SA en 4♡ voor het neerleggen.

O/OW

♠ V 7

♡ B 3

♦ B 10 5 4

♣ A H V B 3

♠ 10 8 5 2

♠ A B 6

♡ 9 6 2

♡ 10 7

♦ A 9 8 7 3

♦ H V 2

♣ 10

♣- 8 7 5 4 2

♠ H 9 4 3

♡ A H V 8 5 4

♦ 6

♣ 9 6

NZ raakten verstrikt in hun eigen biedsysteem en waren over de top toen ze boven 4♡ boden. Dat het in een schoppenmanche eindigde, was natuurlijk helemaal absurd. Het eindcontract verdween voor vier down in de boeken. Het leverde Buratti-Lanzarotti, de latere winnaars, een sloot punten op. Ik kan u verzekeren dat de eigenaren van Bocchi-Duboin, die het paar voor een recordbedrag van 58 duizend dollar op de Calcutta (veiling) hadden gekocht, hier niet vrolijk van werden. Geruchten dat sprake was van dumping, het bewust cadeau doen van punten, waren echter volledig misplaatst. In het wereldje van het topbridge leidt iedere misstap tot zware verdenking en kan onherstelbare schade toebrengen aan de rest van een bridgeleven. Als topspeler, wiens inkomen volledig afhankelijk is van bridge, bedenk je je wel honderd keer alvorens je goede naam in de waagschaal te leggen. Behalve Bocchi-Duboin waren andere Italianen, Fulvio Fantoni en Claudio Nunes, de grote verliezers in Las Vegas. De wereldkampioenen bij de paren verwisselden voor 41 duizend dollar van eigenaar, maar eindigden dik in de min.

    • Jan van Cleeff