Bergkamp tegen Van Nistelrooy in FA Cup

Zaterdagmiddag staan Arsenal en Manchester United tegenover elkaar in de Cup Final, de finale om de prestigieuze Engelse voetbalbeker. De Cup Final is een van de grote traditionele Engelse sportevenementen, zoals het tennistoernooi van Wimbledon, de Boatrace tussen de roeiploegen van de universiteiten van Oxford en Cambridge en de Grand National, de moorddadig zware paardenrace op Aintree.

De Football Association, de Engelse voetbalbond, koestert vanzelfsprekend de FA Cup, ook op zijn website www.thefa.com. De strijd om de Cup is de oudste voetbalcompetitie ter wereld. Aan de allereerste aflevering in 1872 deden vijftien teams mee, in de finale op Kennington Oval won Wanderers met 1-0 van Royal Engineers. In de jaren twintig verhuisde de finale permanent naar het Londense Wembleystadion, maar dat is enkele jaren geleden afgebroken om plaats te maken voor een nieuw Wembley. Tijdelijk is de Cup Final uitgeweken naar het Millennium Stadium in Cardiff.

Op de website www.thefa.com is de `match build-up' al een tijd in volle gang. Doorwrochte voorbeschouwingen, interviews en reportages worden afgewisseld met de meest onbenullige trivia, bijvoorbeeld dat de allereerste wedstrijd die met kunstlicht gespeeld werd een voorrondewedstrijd tussen Kidderminster Harriers en Brierley Hill Alliance in 1955 was. En natuurlijk staan op de site alle uitslagen van de 781 wedstrijden van de huidige bekercompetitie, waaraan 661 clubs vorig jaar augustus begonnen.

De finale van dit jaar is bij voorbaat zwaarbeladen, want beide ploegen en hun coaches hebben eerder dit seizoen al een paar onvriendelijke ontmoetingen gehad, met verbale schimpscheuten, spijkerharde duels en vechtpartijen in de spelerstunnel. Ook zijn er geruchten dat United-supporters de Cup Final zouden willen aangrijpen om te protesteren tegen de overname van de club door Malcolm Glazer. Manchester United, met de Nederlander Ruud van Nistelrooy, is bekerhouder, speelde zestien keer de finale en heeft de meeste Cups gewonnen: elf. Het Londense Arsenal, met Dennis Bergkamp en Robin van Persie, haalde ook zestien keer de finale en won negen keer, onder andere in 2002 en 2003.

De Cup Final is ook een stokpaardje van de BBC, die ruimschoots zendtijd besteedt aan de finaledag. Op de website news.bbc.co.uk/sport is de `build-up' ook al een tijdje aan de gang. Alan Hansen en Mark Lawrenson, analisten van het tv-programma Match of the Day, beschouwen de Cup Final voor. En op deze site ook tips om het stadion in Cardiff te bereiken en te verlaten, want de afgelopen jaren bleek dat `getting in and out has been a bit of a nightmare'.

www.thefa.com; news.bbc.co.uk/sport

    • Hans van Laarhoven