Belaagd door de bank

Mijn ouders zijn beiden 82 jaar. Uit hun spaarrekening met vaste termijn (rente 5 procent) komt zo'n 400.000 euro vrij. Naast hun AOW en inkomsten uit lijfrente hebben zij een deel van de rente nodig om van te leven. Als hardwerkende kleine zelfstandigen hebben zij dit bedrag gespaard om als dat nodig is, hun zorg zelf te bekostigen. Nu raden adviseurs van de bank allerlei beleggingsproducten aan, waarbij liever vandaag dan morgen moet worden beslist. Mijn ouders voelen zich belaagd. Mij lijkt het het beste om het geld gewoon in een spaarrekening te stoppen en te onderhandelen over de rente, liefst met diverse aanbieders. Voor mensen van hun leeftijd, die snel over hun geld willen kunnen beschikken, is dat wat mij het eerst te binnen schiet. Wat vindt u ervan?

(E.T.)

Ik zou hetzelfde doen als u. Als uw ouders hun geld op een spaarrekening zetten, kunnen ze het opnemen wanneer ze maar willen. Bij 4 procent rente levert hun spaargeld jaarlijks 16.000 euro op. Na het betalen van de vermogensrendementsheffing (omdat uw ouders beiden recht hebben op een vrijstelling is dit zo'n 4.300 euro) blijft er genoeg geld over om elke maand bijna 1.000 euro op te nemen, terwijl de hoofdsom intact blijft. Het is ongelooflijk dat banken beleggingsproducten proberen te slijten aan 82-jarigen. Vraag eens aan de medewerkers van de bank wat zij zouden adviseren als het hun eigen ouders betrof. Ik ben benieuwd naar hun argumenten.

    • Wilma van Hoeflaken