Balkenende: Nee is nee

Premier Balkenende wil er ,,geen enkel misverstand over laten bestaan'': als het parlement nee zegt tegen de Europese Grondwet zal de regering die niet ondertekenen. De minister-president zei dat in reactie op een peiling die uitwijst dat veel Nederlanders denken dat het kabinet zich niet veel zal aantrekken van het referendum over de Europese Grondwet op 1 juni. Balkenende herinnerde eraan dat de uitkomst van het referendum bepalend zal zijn voor het stemgedrag van het parlement. En dat is bepalend voor wat het kabinet kan doen.

Balkenende wilde niet ingaan op uitlatingen van zijn collega Juncker van Luxemburg, dat nu voorzitter is van de Europese Unie. Juncker zei dat een Frans `nee' bij het referendum het einde betekent van de Europese Grondwet. Balkenende zei ,,geen behoefte te hebben aan speculaties''.