Andreu Suné:

Door de globalisering komt muziek vaak via omwegen weer bij zijn oorsprong terecht. De rumba uit Cuba werd decennia geleden al enthousiast binnen gehaald in het Afrikaanse Congo en nu is het Spanje dat het genre welkom thuis heet. Maar ook hier met sterke lokale accenten; de zang bij Andreu (Suné) i els Rumberus is in het Catalaans en de strakke rumba-structuur word doorgekruist door flamenco-figuren en flinke scheuten hip-hop en funk. Het resultaat is ritmisch tamelijk gecompliceerde muziek die de luisteraar aan het twijfelen brengt: wordt het dansen met de prins(es) of drijven in een badkuip sangria? Dat de band in het bonusnummer ook nog op zijn Congolees ´zouk´ roept, maakt het nog wat ingewikkelder. Hoewel; van Barcelona via Kinshasa naar Havana vliegen, dat is anno 2005 eigenlijk toch niks bijzonders? Op 27 mei staan Andreu in het Utrechste Tivoli en op 28 mei op het Gipsy festival in Tilburg.

Font Nova 15

(Fourni FPS 0001)***

    • Frans van Leeuwen