Adders onder het gras

Hieke van der Vaart (21), Groningen, student Spaans:

,,Drie maanden geleden had ik geen idee of ik voor of tegen de Grondwet zou stemmen. Maar op dit moment neig ik naar nee. Ik heb de indruk dat de voorstanders van de Grondwet, die ik op televisie heb gezien, erg veel haast hebben om een positief besluit te forceren. Maar aan de burger is weinig gedacht.

,,Neem nou dat informatieboekje dat de Referendumcommissie heeft opgestuurd. Gortdroog en onbegrijpelijk. Ik werd er niet veel wijzer van. De hele manier waarop dit project door de politiek wordt verkocht staat me tegen. Politici struikelen over elkaar heen om duidelijk te maken dat je vooral vóór moet zijn. Het lijkt wel alsof zij er alleen beter van worden. Wat staat er nou voor de burgers in de Grondwet?

,,Meer macht voor de burger, wordt geroepen, en meer democratie. Dat klinkt mooi, maar het is een verkooptruc. Neem het burgerinitiatief. Moet je wel één miljoen handtekeningen verzamelen! Dat is ondoenlijk. Ook wordt de Grondwet aangeprezen omdat landen het recht krijgen uit de Europese Unie te stappen. Maar dat is toch schijn. Zoiets doet toch geen land. Dat weten politici ook wel.

,,Ik ben bang dat er allerlei adders onder het gras zitten. Kunnen andere landen nu straks over ons abortus- en drugsbeleid beslissen? De regering zegt van niet, maar de Socialistische Partij denkt van wel. Je krijgt de indruk dat alleen de positieve dingen worden verteld en de vervelende dingen worden verzwegen.

,,Nee, ik ben niet tegen de Europese Unie. Europa heeft voor mij als student ook voordelen. Maar ook zonder Grondwet blijft de Unie heus wel bestaan.''

    • Michèle de Waard