Abortus

,,Gezocht: vrouwen die kunnen praten en schrijven in het Portugees, Pools en Spaans'', staat op de website van Women on Waves. De pro-abortusactivisten zoeken hulp in de strijd met conservatieve landen binnen de EU. En daar zijn er flink wat van bijgekomen, zegt actievoerster Rebecca Gomperts. Ze noemt Polen, Slowakije en Malta.

Dat maakt automatisch artikel 62 uit de Europese Grondwet relevant: Een ieder heeft recht op leven. Is Gomperts niet bang dat de genoemde landen Women on Waves voor het EU-Hof zullen slepen vanwege schending van dit artikel? En dat de rechters uit Polen, Slowakije en Malta, die sinds vorig jaar lid zijn van dat Hof, daarvoor begrip zullen tonen?

Gomperts is voorlopig niet bang: ,,Vorig jaar juli heeft een ander Europees Hof, dat voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, in een Franse abortuszaak uitgesproken dat de vraag wanneer het menselijk leven begint, te controversieel is om uitspraak over te doen. Het zou me verbazen als het Hof van Justitie in Luxemburg daar nu ineens anders over zou denken.'' Omgekeerd hebben Gomperts en haar mede-activisten wel een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen Portugal. Dit land zou met zijn strenge anti-abortuswetgeving vrouwen het recht op informatie (Artikel II-71 in het Grondwettelijk Verdrag) onthouden. Nog onduidelijk is wat de Commissie met de klacht gaat doen.