VS wellicht langer in Irak wegens `zwakke politie'

De nieuwe Iraakse politiemacht heeft zich niet zo snel ontwikkeld als Amerikaanse bevelhebbers wel hadden gehoopt, en daardoor blijft het onzeker hoe snel de Amerikaanse troepen in Irak kunnen worden teruggetrokken.

Dat heeft generaal John Abizaid, chef van het Amerikaanse Centraal Commando, dat Irak omvat, gezegd in een gesprek met journalisten waarvan de schriftelijke weerslag gisteren door het Amerikaanse ministerie van Defensie werd gepubliceerd. Een hooggeplaatste Amerikaanse militair zei tegen The New York Times in het kader van dit persgesprek dat de Amerikaanse militaire rol in Irak nog ,,vele jaren'' kan duren.

Vorige maand waren Amerikaanse commandanten nog relatief optimistisch over de situatie in Irak, waarbij ze zich baseerden op het begin dit jaar afnemend aantal doden onder Amerikaanse militairen. Maar het aantal Iraakse doden bij geweld door rebellen was toen al scherp aan het stijgen, en inmiddels neemt het aantal Amerikaanse doden ook weer toe.

Generaal Abizaid zei dat de langzame vorderingen bij de Iraakse politie de verbetering van de algemene veiligheid vertraagt. Daardoor worden Iraakse militaire eenheden ook gedwongen interne veiligheidstaken op zich te nemen. Volgens hem is de politie te weinig gesofisticeerd en is haar leiderschap weinig samenhangend. De leden van de politiemacht zijn bovendien vatbaarder voor corruptie en intimidatie dan het leger omdat ze vaak alleen actief zijn. Soldaten werken in groepen.

Volgens generaal Abizaid is het nog te vroeg om te kunnen voorspellen wanneer de Amerikaanse troepen naar huis kunnen. Amerikaanse commandanten suggereerden vorige maand nog dat de Amerikaanse troepenmacht van nu 140.000 man tegen het eind van het jaar zou kunnen worden ingekrompen. Maar het huidige peil van geweld – alleen deze maand zijn al meer dan 600 Iraakse doden gevallen en 50 Amerikaanse, van wie de laatste 24 uur zeker vier – heeft zo'n terugtrekking op losse schroeven gesteld.

De Iraakse politiemacht telt officieel nu zo'n 89.000 manschappen, van wie een onbekend aantal is gedeserteerd. Daarnaast zijn er ongeveer 75.000 Iraakse militairen, eveneens minus een onbekend aaltal deserteurs.