`Uitgaven leger China onhelder'

China besteedt veel meer aan defensie dan het officieel toegeeft, maar veel minder dan sommige deskundigen denken. Dit staat in een rapport van de Amerikaanse denktank Rand, dat gefinancierd werd door de Amerikaanse luchtmacht.

Volgens het rapport geeft het Chinese leger jaarlijks tussen 69 en 78 miljard dollar uit aan defensieaankopen, berekend aan de hand van de dollarstand van 2001. Dat is beneden de schattingen van de Amerikaanse regering en deskundigen. Blijkens de studie variëren de uitgaven tussen de 2,3 en 2,8 procent van het bruto binnenlands product. Ter vergelijking: Amerika spendeerde in 2004 430 miljard dollar aan defensie, 3,9 procent van het bruto binnenlands product.

Het 2,5 miljoen man tellende Chinese leger heeft zijn budget de afgelopen jaren met dubbele cijfers verhoogd omdat het zijn gedateerde wapentechnologie wil aanpassen en zijn training wil verbeteren. In 2025 kan het Chinese vermogen voor aankopen zijn opgelopen tot 185 miljard dollar, uitgaande van de dollar van 2001, aldus het rapport Rand.

,,China's defensie-uitgaven zijn meer dan verdubbeld in de laatste zes jaar, en halen bijna Groot-Brittannië en Japan in'', aldus Keith Crane, een econoom bij Rand en leider van de studie. ,,Hoewel het tempo van de verhoging is vertraagd, zal China in 2025 meer aan defensie uitgeven dan ieder van onze bondgenoten.''

Volgens Rand betreffen de schattingen, naast het officiële budget, onder meer uitgaven voor buitenlandse wapenaankopen, paramilitaire troepen, kernwapens, subsidies aan de defensie-industrie, onderzoek en uitgaven die buiten het officiële budget om naar het leger gaan.