Traditioneel Eurovisie-land niet in finale

De traditionele Eurovisie-landen Nederland, België, Portugal en zevenvoudig winnaar Ierland hebben de finale van het Eurovisie Songfestival niet gehaald. De helft van de 24 finalisten is Oost-Europees.

De Amsterdamse zangeres Glennis Grace heeft zich gisteravond niet kunnen kwalificeren voor de finale van morgenavond. Hoe ver Glennis Grace met haar lied My impossible dream is gekomen, is niet bekend. De puntenverdeling van de voorronde blijft geheim, om de uitslag van de finale niet te beïnvloeden.

De kwalificatieronde is vorig jaar ingesteld omdat het aantal potentiële deelnemers elk jaar groeit en de finale-avond niet te lang kan duren. Dit jaar meldden 39 landen zich aan. Van de 25 landen die gisteravond in het zwaar beveiligde sportpaleis in de Oekraïnse hoofdstad Kiev hun lied lieten horen, mochten er tien naar de finale. Uit tien groene enveloppen trokken de presentatoren de namen van de tien hoogst geëindigde landen tevoorschijn. Zes van die landen zijn afkomstig uit het voormalige oostblok, dat steeds meer zijn stempel op het festival zet.

In de finale staan verder de landen die vorig jaar de meeste stemmen kregen, en Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje die altijd van een plaats verzekerd zijn wegens hun grote financiële bijdrage aan de organisatie.

,,Nederland moet nooit meer meedoen aan het Eurovisie Songfestival,'' zei Glennis Grace gisteravond na afloop. Dat ze de finale niet heeft gehaald, vond ze teleurstellend. Nederland was een van de zeven landen die in 1956 het festival oprichtten, en won vier keer. Maar de laatste zege (Teach In met Ding-a-dong) dateert al van dertig jaar geleden.

Groot was de teleurstelling ook in Ierland. Geen enkel ander land won zo vaak het festival als Ierland, maar het duo Donna & Joe haalde de finale niet.

Ook een andere Nederlandse zangeres is gisteravond gestrand. Marian van de Wal, die namens het bergstaatje Andorra meedeed omdat ze daar samen met haar man een hotel runt, kwam niet verder. Met haar in het Catalaans gezongen lied paste ze wel in de trend van de etnisch-folkloristische klanken, die ditmaal overheersten. Ballades als My impossible dream waren veruit in de minderheid. Bij de bookmakers zijn Helena uit Griekenland en Wig Wam uit Noorwegen nu favoriet.

Het nieuwe bewind in Oekraïne grijpt het festival aan om zich te presenteren als een Europees land. Deze week bracht president Joestsjenko, ten overstaan van de camera`s, al een bezoek aan het festivalcentrum.

    • Henk van Gelder