Topsalarissen in Duitsland openbaar

Om corporate governance in Duitsland te verbeteren, heeft de Duitse regering van bondskanselier SchRÖder deze week een wet aangenomen die beursgenoteerde bedrijven verplicht de salarissen van hun topmanagers openbaar te maken. De wet, die nog goedgekeurd moet worden door het parlement, vraagt bedrijven om de beloningen van alle bestuursleden te vermelden.

Vanaf 2006 moeten bedrijven deze cijfers, die tot nu toe geheim mochten blijven, in hun jaarverslag publiceren. Wanneer dit niet gebeurt, kan volgens de wet ieder bestuurslid een boete verwachten van 50.000 euro. ,,De wet is bedoeld om de rechten van aandeelhouders te versterken'', zei minister van Justitie Zypries in Berlijn na de beslissing. ,,Het gaat om beheersing door transparantie.''

Duitse bedrijven hebben schoorvoetend toegegeven aan transparantie. Als zij al beloningen vrijgeven, doen ze dat liever in de vorm van een totaalbedrag dat aan het hele bestuur betaald wordt. Dat bedrag liet aandeelhouders echter in het ongewisse over de verdeling tussen bestuursvoorzitter en de rest van het bestuur.

De nieuwe wet komt op een moment dat het gedrag van grote bedrijven en buitenlandse investeerders in Duitsland onder vuur zijn komen te liggen door de sociaal-democratische partij van SchRÖder. Onder meer Deutsche Bank heeft veel kritiek gekregen, omdat de bank medewerkers ontslaat, terwijl de winst stijgt.

Door de nieuwe wetgeving komt Duitsland meer op één lijn met de Europese tendens richting meer openheid in bedrijfsvoering. Zo vereist de Britse wet een bekendmaking van de details van bestuurssalarissen, vergelijkbaar met de regels in de VS. Ook in Nederland zijn beursgenoteerde bedrijven sinds de invoering van de Code Tabaksblat verplicht de beloningen van indiviuele bestuursleden in het jaarverslag op te nemen.

Frankrijk verplicht bedrijven om de beloningen van topmanagers te publiceren, maar volgens experts in corporate governance is die wetgeving te onduidelijk verwoord om echt effectief te zijn. ,,Net als in Duitsland, begint men in Frankrijk hier erg langzaam mee'', zegt Sophie L'Hélias, een jurist en pleitbezorger voor aandeelhouders.

Critici in Duitsland zien in de nieuwe wet dezelfde zwakheden als in de Franse. Vast en variabel loon moeten weliswaar bekend worden gemaakt, maar een gedetailleerde uiteenzetting van opties en de huidige of toekomstige waarde ervan is niet vereist. Het openbaar maken van deze gegevens is in de VS wel verplicht. (Copyright International Herald Tribune)

    • Mark Landler