The Perceptionists

Hoewel dit het debuut is van hiphopgroep The Perceptionists uit Boston, hebben de afzonderlijke leden Akrobatik, Mr. Lif en DJ Fakts One veelvuldig onderling gecollaboreerd. Dit album klinkt dan ook als het sublieme resultaat van een langdurige, muzikale vriendschap. De rappers zijn bloedserieuze activisten in de traditie van iconen als KRS One en Chuck D van Public Enemy, maar spuien hun scherpe maatschappijkritiek in een losse, spitsvondige rapstijl. Met de beats en de samples wordt volop geëxperimenteerd, maar zonder ooit de drijvende kracht van de funk uit het oor te verliezen. En DJ Fakts One is een ware virtuoos, die de beats aanzweept met zijn perfect geplaatste scratches. Van de kleine poëzie van twee rappers die liefdesbrieven declameren tot het grote gebaar van vurig protest tegen generaties van onderdrukking. Hiphop met een groot hart.

The Perceptionists: Black Dialogue. (Definitive Jux/PIAS, DJX103CD)

    • Saul van Stapele