Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Verslag van het bezoek van koningin Beatrix aan gemeenten, gebieden, en instellingen in Utrecht. Ned.2, 18.25-19.05u.

Nova politiek. Premier Balkenende en de vice-premiers Zalm en Brinkhorst over de Europese Grondwet, de afstand tot Brussel, commotie over de euro en wat Nederland wacht als de wet wordt afgewezen. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Geen weg terug: XXL op Aruba. Na dertig jaar in Nederland te hebben gewoond keren Jessica en Wilfred terug naar het tropische Aruba. Amerikaanse toeristen en Arubaanse big mama's kunnen bij Jessica terecht in haar winkel voor grote maten. Wacht hun een zonnige toekomst? Ned.1, 22.45-23.15u.

Nieuwslicht. Aandacht voor de lichtzwaarden in de nieuwe Star Wars-film; het stoppen van subsidies voor alternatieve dierproeven; de functie van het vrouwelijke orgasme en de voordelen van het verdunnen van brandstof met alcohol. Ned.3, 21.20-22.00u.

Barend & Van Dorp. Gast is lid van de Europese Commissie Neelie Kroes. De band Kane treedt op. RTL4, 22.50-24.00u.

MUZIEK

Nacht van het songfestival. Terugblikken op het 25ste Eurovisie Songfestival, dat in 1980 in Den Haag werd gehouden met de Nederlandse deelneemster Maggie McNeal, regisseur Theo Ordeman en presentator Hans van Willigenburg en de herhaling van de uitzending. Verder de herhaling van de halve finale die donderdag werd uitgezonden met de Nederlandse deelneemster Glennis Grace. Ned.2, 23.20-3.50u.

FILM

The Naked Gun 2: The Smell of Fear (David Zucker, 1991, VS). Amusante vervolgfilm is andermaal een melig hyperbolische parodie op de politiethriller. Met Leslie Nielsen als rechercheur Frank Drebin. SBS6, 20.30-22.00u.

Deep Impact (Mimi Leder, 1998, VS). Dreigende vernietiging van Amerika (en de rest van de aarde) verloopt uiterst gedisciplineerd in blockbuster die het meer dan van spectaculaire actie moet hebben van menselijk melodrama. Met Morgan Freeman als de president. Yorin, 20.30-22.45u.

.Red Dragon (Brett Ratner, 2002, VS). Tweede verfilming (na Manhunter uit 1981) van de eerste van drie romans van Thomas Harris over dr. Hannibal Lecter, de psychiater die kannibaal werd en een van de populairste fictieve slechteriken van onze tijd, is onderhoudend, adequaat en geruststellend: Hannibal is bijna een gezellig monster geworden. Van de vier Hannibal-films blijft The Silence of the Lambs de beste film, maar Red Dragon heeft de beste acteurs: naast Anthony Hopkins excelleren Philip Saymour Hoffman, Edward Norton, Harvey Keitel en Emily Watson. Net5, 22.20-0.35u.

Le violon rouge / The Red Violin (FranÇois Girard, 1998, Can/GB). Regisseur van 32 Short Films about Glenn Gould volgt nu een Italiaanse viool uit 1680 en zijn bespelers. Aanstellerige film voert ons van Wenen via Victoriaans Engeland en het China van Mao naar het Montreal van nu. Canvas, 22.40-0.45u.

O homem que copiava (Jorge Furtado, 2003, Brazilië). Mengsel van romantische komedie en misdaadthriller over kansarme jongeman (Lázaro Ramos) die bankbiljetten kopieert om mooie jongedame (Leandra Leal) mee uit te kunnen vragen. Loopt uit de hand. Ned.3, 0.05-1.40u.

Patch Adams (Tom Shadyanc, 1998, VS). Sentimentele Hollywoodbiografie over Hunter `Patch' Adams, de rebelse vader van alle `clini-clowns', die zich inzette voor de vermenselijking van de ziekenhuismachine. Met Robin Williams. BBC1, 0.35-2.30u.

Petits désordres amoureux (Olivier Péray, 1997, Frankrijk/Zwitserland/Spanje). Zie tv-vooraf. ZDF, 1.25-2.55u., nagesynchroniseerd.

RADIO

Buzz. Finale tussen drie leraren die de `Docent van 2005' moet opleveren. Radio 3, 18.00-19.00u.

De avonden. Onder meer in het tweede uur besprekingen van de roman van K. Schippers Waar was je nou? en de film The Assassination of Richard Nixon van de Amerikaanse cineast Niels Mueller. Na tienen fotograaf Anton Corbijn over zijn foto's van de Ierse popgroep U2. 747AM, 20.02-23.00u.

4FM Spotlight. De van oorsprong Duitse componist Konrad Boehmer praat aan de hand van muziekfragmenten over werk dat een belangrijke rol heeft gespeeld in zijn muzikale ontwikkeling. Boehmer is iemand die geen blad voor de mond neemt. Radio 4, 23.00-24.00u.