Techniek klonen wordt efficiënter

Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben de bestaande techniek om menselijke stamcellen te produceren via klonen veel efficiënter en sneller gemaakt. Dit brengt de behandeling van bijvoorbeeld diabetes- of Parkinsonpatiënten met cellen die gekweekt zijn van eigen weefsel een belangrijke stap dichterbij. Dat rapporteren de onderzoekers vandaag in een online publicatie in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science.

Tot nu toe waren minstens tweehonderd gekloonde embryo's nodig om één kweek van zogeheten stamcellen te maken – cellen die zich kunnen ontwikkelen tot elk gewenst celtype. Het belang van stamcellen is dat ze nieuw weefsel kunnen leveren voor patiënten die door een ziekte of ongeval bepaalde celsoorten missen. De kans dat deze veelbelovende therapie in praktijk gebracht kan worden, is met de snelle productiemethode sterk toegenomen.

De Koreanen hebben laten zien dat ze met slechts twintig gekloonde embryo's ook één kweek (stamcellijn) kunnen maken. Volgens stamcelonderzoekers is dit een belangrijke doorbraak, omdat de productie van zogeheten lichaamseigen stamcellen van patiënten nu veel makkelijker wordt. Op deze manier kan worden voorkomen dat er bij toediening van de cellen nadelige afweerreacties optreden, zoals die ook bij transplantaties voorkomen. Om zulke stamcellen te maken, halen onderzoekers eerst al het DNA uit een eicel en vervangen dat door het DNA van een huidcel van de patiënt. Zo ontstaat een gekloond embryo, waaruit na zes dagen stamcellen geoogst kunnen worden.

De Koreanen gebruikten bij hun onderzoek voor het eerst celmateriaal van patiënten, voornamelijk dwarslaesiepatiënten. Ook een tweejarig jongetje met een aangeboren immuunafwijking en een zesjarig diabetespatiëntje stonden huidcellen af. De onderzoekers hebben de patiënten of hun ouders vooraf gewaarschuwd dat de stamcellen in eerste instantie gebruikt zullen worden voor verder onderzoek en niet voor hun genezing. Het zal volgens onderzoeker Woo Suk Hwang nog jaren duren voordat met dierproeven is vastgesteld dat het gebruik van stamcellen absoluut veilig is. ,,We moeten daar echt driedubbel van overtuigd zijn, voordat we ze in patiënten inspuiten'', licht hij toe in Science.