Rijksmuseum

Welk drama beschrijft Tracy Metz in haar stukje `Vrijdag 13' van afgelopen vrijdag? Dat een schamele 95 cm de onoverbrugbare kloof zou zijn tussen stadsdeel Amsterdam Oud Zuid en het Rijksmuseum. Bijgelovige Tracy geeft daarmee een volledig verkeerde voorstelling van zaken. Het is niet een kwestie van kwantiteit (95 cm) maar van kwaliteit. Tot afgelopen dinsdag bleef het Rijksmuseum vasthouden aan een indeling waar voetgangers in het midden van de passage zouden lopen en fietsers aan de zijkanten rijden. Precies op de plaats waar iedereen wil kijken bij de nieuwe ramen in de zijwanden van de onderdoorgang. Dit is een onbegrijpelijke en onveilige indeling door de aanlokkelijke ramen en de kruisingen die fietsers en voetgangers hiervoor moeten maken. Overal elders lopen voetgangers immers aan de zijkanten. En het gaat hier niet om zo maar een verbinding, maar een zeer drukke; duizenden voetgangers en fietsers maken er dagelijks gebruik van. Het stadsdeelbestuur van Amsterdam Oud Zuid heeft gekozen voor de veiligheid van de openbare ruimte, en terecht. Dat is niet `de oren laten hangen naar de lokale belangen', maar oog hebben voor alle gebruikers van de openbare ruimte, niet in de laatste plaats de duizenden toeristen van overal ter wereld.

    • Anneke de Lange Metz Oosterbeek