Redding Fortuna toch weer onzeker

De gistermiddag met veel tamtam aangekondigde redding van Fortuna-Sittard is toch weer onzeker geworden. Een meerderheid van de gemeenteraad van Sittard-Geleen is tegen het reddingsplan. Dat bleek gisteravond tijdens een commissievergadering, waar de verantwoordelijke wethouder P. Geenen (CDA) bakzeil haalde.

De PvdA-fractie vindt dat Geenen de raad heeft geschoffeerd. Het was vanochtend onzeker of het contract tussen Fortuna, enkele projectontwikkelaars en de gemeente vandaag zou worden getekend, zei een woordvoerder van de gemeente. Ook is onzeker of de projectontwikkelaars vandaag 300.000 euro overmaken om de spelers te betalen.

Hoewel Geenen de commissie gisteravond slechts informeerde en er geen stemming plaatsvond, liet een meerderheid zich negatief uit over het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Geenen toonde zich na afloop teleurgesteld. B en W beraden zich vandaag over de ontstane situatie.

Geenen presenteerde gisteren voor de commissie het plan, waarbij een consortium van de projectontwikkelaar 3W en de bouwbedrijven Jongen en Meulen zeven miljoen euro investeren in de ontwikkeling van bedrijven rond het Fortuna-stadion. Van dat bedrag zou drie miljoen bedoeld zijn voor de sanering van de schuld van 24 miljoen, die Fortuna heeft aan onder meer de commissarissen, banken, de gemeente en de belastingdienst. In ruil daarvoor zou de gemeente garant staan voor 1,7 miljoen euro tot het moment waarop de bouwvergunning voor het bedrijvenpark is verstrekt. Ook zou het consortium nog vandaag drie ton overmaken voor het betalen van de spelers.

Bij de gemeente heeft Fortuna nog een schuld van drie miljoen euro. Fortuna hoopte dat de nieuwe toezeggingen schot in de zaak zouden brengen en andere schuldeisers mild stemmen. Commissaris E. Meijer zei gisteren nog: ,,We zijn met alle schuldeisers in gesprek. Dat loopt goed en gaat snel.'' Verder zei hij dat een schuld van acht miljoen aan de commissarissen en de stichting Nao Veure is ,,afgeboekt''. Er lopen nog gesprekken met de banken en de belastingen.

Meijer gisteren: ,,Dat gaat nu beter, want we kunnen nu praten over continuïteit, en daarvoor hadden we deze overeenkomst nodig.'' Nu is alles dus weer onzeker geworden.

Uiteindelijk neemt de gemeenteraad van Sittard-Geleen op 28 juni een definitieve beslissing over de voorstellen.