Persdienst GPD wil ANP overbodig maken

Persbureau GPD, leverancier van nieuws- en achtergrondartikelen aan regionale kranten, opent de aanval op concurrent ANP. Door dagelijks een groter aantal nieuwsberichten te produceren, wil de GPD het ANP voor de aangesloten regionale kranten overbodig maken.

Dat zegt directeur-hoofdredacteur Henk Dam van de GPD. ,,We bestuderen op dit moment of dit een haalbaar scenario is.'' Om het plan uit te kunnen voeren, zou de GPD de huidige redactie van circa 75 redacteuren naar verluidt met 30 man willen uitbreiden. Dam verwacht eind dit jaar een besluit over het plan.

De GPD reageert hiermee op het verlies van het Rotterdams Dagblad, de Haagsche Courant en het Utrechts Nieuwsblad als klant. Deze drie gaan met het Algemeen Dagblad op in een nieuwe Randstadkrant en zullen geen GPD-stukken meer afnemen.

De drie hebben samen een oplage van 300.000. De GPD, dat eigendom is van de aangesloten kranten, levert nu nog artikelen aan kranten met een gezamenlijke oplage van meer dan 2 miljoen. Zij zijn ook allemaal aangesloten bij het ANP, waarin de grote Nederlandse krantenuitgeverijen een minderheidsbelang bezitten. Investeerder NPM Capital heeft de meerderheid van de aandelen.

Als de regionale kranten het ANP niet meer nodig hebben, betekent dat voor hen een aanzienlijke kostenbesparing. Het ANP laat in een reactie weten vooralsnog niet te vrezen voor het verlies van de regionale kranten als klant. ,,Het is wel duidelijk dat veel kranten het op dit moment moeilijk hebben en kosten willen besparen'', zegt adjunct-hoofdredacteur Hella Liefting. Dat zou volgens haar ook gevolgen kunnen hebben voor de persbureaus. ,,We hebben de GPD daarom enkele maanden geleden al eens benaderd om te praten over samenwerking, maar dat heeft niet tot gesprekken geleid.''

    • Jochen van Barschot