Pas verschenen: Non fictie

James C. Kennedy: De deugden van een gidsland. Burgerschap en democratie in Nederland Prometheus, 60 blz. €8,95

In Nederland krijgt Pietje Bell meer waardering dan Hansje Brinker. Terwijl in de Verenigde Staten Hansje met de vinger in de dijk als rolmodel wordt gezien voor goed burgerschap. In zijn inaugurele rede gaat Kennedy in op de vraag hoe Nederland omgaat met de publieke deugd na 1945.

De waarde van Europa. 25 Meningen over de EU. Inmerc 128 blz. €9,95

Vijfentwintig bekende Nederlanders, zoals 100% Isis, Paul Cliteur, Afshin Ellian, Anton Geesink,Thé Lau, Luitenant-kolonel Voorham, Marjoleine de Vos, Herman Vuijsje en Lodewijk de Waal, geven hun mening over de betekenis van het grondwettelijk gedrag en de Europese waarden die daaraan ten grondslag liggen.

Kees Schuyt: De stuifzandsamenleving. Meulenhoff/de Volkskrant, 189 blz. €10,00

Deze bundeling van columns die Schuyt schreef voor de Volkskrant tussen 1997 en 2004 verscheen omdat hem onlangs de dr. J.P. van Praag-prijs 2005 van het Humanistisch Verbond werd toegekend. `Ik schreef mijn columns om de lezers van de Volkskrant elke keer te prikkelen tot nadenken, even stil staan te midden van vaak heftige en hectische gebeurtenissen', schrijft Schuyt in zijn inleiding.

Manuela Kalsky: Ida Overdijk en Inez van der Spek: Moderne devoties. Vrouwen over geloven. De Prom, 189 blz.€16,50

`Altijd heb ik me erover verbaasd dat mensen met stelligheid kunnen zeggen dat God niet bestaat. Daar acht ik ons mensen te beperkt voor', schrijft Rosita Steenbeek in deze verzameling devoties. Zij is een van de veertien vrouwen – onder wie ook Naima Azough, Désanne van Brederode en Tamarah Benima – die hun persoonlijke geloofsbeleving hebben opgeschreven.