Pas verschenen

Niels 't Hooft: Sneeuwdorp. Querido, 222 blz. €16,95

Om er even uit te zijn reist een zestienjarige jongen voor een weekend naar zijn oom. De slechte weersomstandigheden belemmeren de terugreis waardoor hij de tijd krijgt over zijn leven na te denken.

Toby Litt: Geesteskind (Ghost Story). Vert. Irving Pardoen, Anthos, 212 blz. €19,95

Roman en een autobiografisch relaas ineen van de Engelse schrijver Toby Litt over het effect van een doodgeboren kind op de relatie van de ouders. `Litt schrijft mooie, dromerige omgewerkte dagboeknotities' (Ellen de Bruin in Boeken, 21.01.05). Tevens verscheen Een hogere macht, een kennismakingsboekje waarin opgenomen een voorpublicatie uit Geesteskind en verschillende verhalen uit eerder verschenen bundels, vertaald door Irving Pardoen met een inleiding van Hans Bouman (136 blz. €2,95).

Vladimir Nabokov/Robbert-Jan Henkes & Erik Bindervoet: De kunst van het vertalen (Lectures on Russian Literature)/De kunst van het niet vertalen. Hoogland & Van Klaveren, 40 blz. €11,50

De vertalers van Joyce's Finnegans Wake bogen zich over een van de essays uit Nabokovs beroemde Lectures on Russian Literature waarin hij van leer trekt tegen vertalers. Henkes & Bindervoet schreven daarop een polemische pendant.

Peter Pontiac: Kraut. Podium, 200 blz. €22,50

Heruitgave van Pontiacs geschreven en getekende brief aan zijn vader Joop Pollmann, die in 1978 spoorloos verdween in de Daaibooibaai op Curaçao, aangevuld met 32 pagina's appendix met feiten, documenten en foto's die boven water zijn gekomen naar aanleiding van het succes van Kraut (2000).

Jean-Paul Sartre: De muur en ander proza. Vert. C. N. Lijsen, De Bezige Bij, 464 blz. €34,90

Op de dag dat de zomer begint is het precies honderd jaar geleden dat de Franse schrijver en filosoof Jean-Paul Sartre werd geboren. Afgelopen april was het vijfentwintig jaar geleden dat hij stierf. Ter nagedachtenis hiervan een uitgave met de bekendste verhalen en toneelwerken met een inleiding van Connie Palmen.

Carry Slee: De toegift. Pimento, 222 blz. €17,50, €21,50 geb.

Derde roman voor volwassenen van kinderboekenschrijfster Carry Slee (1949). Moederkruid (2001), Slee's eerste autobiografische roman, was geschreven vanuit het gezichtspunt van een kind, in Dochter van Eva (2002) is dat kind een puber geworden en in De toegift ontdekt een jonge vrouw de liefde en het schrijversschap.