`Opa' Veldkamp is nog ambitieus

Hij is al 37 jaar, begint komende winter aan zijn twintigste seizoen als schaatser en zal in Turijn voor de vijfde keer deelnemen aan de Olympische Spelen. Maar de `opa van de schaatsfamilie' is nog steeds ambitieus. Stiekem hoopt Bart Veldkamp op een olympische plak.

De Hagenaar met Belgisch paspoort lichtte gisteren zijn besluit, om in 2006 zijn carrière te beëindigen, toe. ,,Mensen hebben mij heel vaak gevraagd waarom ik toch moest doorgaan'', erkende Veldkamp. ,,Maar ik heb altijd wel het gevoel gehad dat ik toch nog iets moest afmaken. Het komend seizoen schrijf ik het laatste hoofdstuk van een heel erg mooi boek.''

Dat mensen zich geregeld afvroegen wat die Veldkamp nog op de schaatsbaan had te zoeken, kon de olympisch kampioen van 1992 in Albertville soms wel begrijpen. ,,In 2002, 2003 en 2004 reed ik écht slecht. Het seizoen 2003/2004 was een dieptepunt. Ik heb vaak gezegd: ik kap ermee. Maar dat deed ik altijd na een slechte race. Je zit dan vol emotie, stress en teleurstelling.''

Nu kwam Veldkamp weloverwogen tot zijn besluit. Op 19 maart, na het WK allround, gaan de schaatsen definitief in het vet. Een maand eerder hoopt de Hagenaar zijn lange loopbaan te bekronen met goede resultaten in Turijn.

,,Sinds 2004 gaat het steeds beter. Twee jaar geleden reed ik bij wereldbekerwedstrijden in de B-groep. Vorig seizoen eindigde ik al meestal in de top-acht van de A-groep. Daarom acht ik het mogelijk tijdens de Spelen in de top-zes te eindigen. En met een beetje geluk sta je vervolgens op het podium.''

Gisteren onderging Veldkamp al een eerste olympische test. In Brussel werd zijn fysieke gesteldheid gecontroleerd door het Belgisch Olympisch Comité. Daaruit bleek dat hij drie kilo lichter is dan vorig jaar. Daarnaast is zijn vetpercentage met drie procent afgenomen.

Wat de schaatser na zijn actieve carrière gaat doen, weet hij nog niet. ,,Na de Winterspelen van Turijn stop ik mijn energie in andere dingen. Ik laat nog alles open. Ik richt me de komende maanden voor honderd procent op de sport.''