Onteren van koran bekend bij Rode Kruis

Het Internationale Rode Kruis heeft in 2002 en 2003 het Amerikaanse ministerie van Defensie erop gewezen dat gevangenisbewakers op de marinebasis Guantánamo Bay de koran onteerden.

Dat heeft een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie gisteren gezegd.

De verklaring dat er in de gevangenis, waar de Verenigde Staten sinds begin 2002 ruim 520 vermeende terroristen vasthouden, religieuze beledigingen plaatsvinden komt nadat het tijdschrift Newsweek eerder deze week een artikel met die strekking onder druk herriep. Het artikel, waarin onder meer werd vermeld dat er een koran door de wc was gespoeld, zorgde voor felle protesten in Afghanistan waarbij zeker 15 doden vielen.

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) meldde het Pentagon op basis van klachten van gevangenen ,,meerdere'' keren dat Amerikaanse bewakers de koran ,,niet respecteerden'', zei ICRC-woordvoerder Simon Schorno gisteren. Het ICRC, dat als enige buiten de VS toegang heeft tot de gevangenen, doet zelden openbare mededelingen over zijn bevindingen om zijn neutraliteit te bewaren. In dit geval vindt het Rode Kruis dat het onderwerp al publiek is gemaakt door de discussie na het artikel in Newsweek. ,,Vanwege de impact in Afghanistan en in de wereld, hebben we besloten naar buiten te brengen dat we de aandacht van de autoriteiten hiervoor hebben gevraagd'', aldus Schorno.

Volgens Schorno nam de Amerikaanse regering ,,disciplinaire maatregelen en dergelijke beschuldigingen zijn [na 2003] niet meer voorgekomen.'' Hij vertelde niet of de klachten gingen over het door de wc spoelen van een koran.

Uit documenten van het Pentagon die na een beroep op de wet openbaarheid van bestuur zijn vrijgekomen, blijkt dat gevangenen onder meer klaagden dat ze tijdens hun gebeden geen lange broek aanmochten waardoor hun zedigheid op het spel kwam te staan en dat ze moedwillig werden gestoord tijdens het gebed. Een tolk verklaarde onder ede hoe een van de ondervragers, om de vermeende terrorist te desoriënteren, op een koran trapte en hoe een waakhond werd bevolen een koran op te rapen.

Het Pentagon zei gisteren in reactie dat het ICRC ,,af en toe'' met klachten aanklopte. ,,Ze zijn overeenkomend met de soort dingen die wij in de logboeken hebben gevonden, zoals een koran die per ongelijk op de grond viel.'' De klachten, en ook beschuldigingen die door advocaten en vrijgelaten gevangenen zijn geuit, zijn echter niet van dien aard dat er een onderzoek zal worden ingesteld.