Moet Sneeuwvlokje gered?

Op de Veluwe in de buurt van Nunspeet lopen twee albino wilde zwijntjes rond. Albino betekent dat een dier geboren wordt met een erfelijke afwijking waardoor het spierwit is.

Een albino zwijntje valt wel op tussen zijn broertjes en zusjes. Jonge zwijntjes hebben meestal een `pyama' aan: een gestreepte vacht die hen een uitstekende schutkleur geeft in het bos. Maar dit witte zwijntje lijkt wel poedelnaakt; het heeft alleen een paar zwarte vlekjes op zijn rug.

Een van de witte zwijntjes is `Sneeuwvlokje' genoemd, naar een wereldberoemde albino gorilla die in de dierentuin van Barcelona leefde. Sinds vorige week zien mensen het witte biggetje bijna dagelijks bij de voederplaatsen rond Vierhouten. Maar de vraag is hoe lang Sneeuwvlokje nog zal leven.

Op 1 juli begint namelijk de biggenjacht. Dan gaan jagers het bos in en schieten zij een van tevoren afgesproken aantal jonge wilde zwijnen. Zo proberen de bosbeheerders overbevolking tegen te gaan. In een natuurlijk bos zijn er grote roofdieren zoals wolven en beren die op jonge wild zwijnen jagen. Maar op de Veluwe ontbreken deze roofdieren. Dus moet de mens die rol overnemen vinden sommigen, om de natuur in de hand te houden.

Daar is lang niet iedereen het mee eens. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vindt bijvoorbeeld dat de biggenjacht geheel moet worden afgeschaft. ,,Het is puur voor het plezier van de jagers, het gaat niet om natuurbeheer'', zegt zij. Volgens Marianne Thieme zullen de jagers het straks als eerste op Sneeuwvlokje gemunt hebben, ,,want de jagers willen de kleur van het ras zuiver houden. Ze willen zwarte zwijnenkoppen aan de muur en geen bonte.''

De jagers willen daarop niet reageren. Ze zeggen dat ze gewoon de opdracht uitvoeren die ze krijgen van de eigenaar van het bos. Dat is in dit geval Staatsbosbeheer. De Partij van de Dieren heeft daarom een brief gestuurd aan Staatsbosbeheer waarin zij vraagt om Sneeuwvlokje te sparen. Stilletjes hoopt de Partij voor de Dieren natuurlijk dat daarmee alle jonge zwijntjes gespaard zullen blijven.

Wat vind jij, moet Sneeuwvlokje gered worden van de kogel deze zomer?

    • Sander Voormolen