Lof voor `daddy' Jackson

Het proces tegen Michael Jackson wegens seksueel kindermisbruik duurt al twaalf weken. Uit de getuigenissen bleek dat de popster regelmatig logeetjes had.

Het proces tegen Michael Jackson wegens onder meer seksueel misbruik van een jongetje leverde in de tiende, elfde en twaalfde week voornamelijk getuigenissen op die gunstig waren voor de Amerikaanse zanger. Verbazend is dit niet, want de afgelopen weken waren de getuigen in de rechtszaal van Santa Maria op één na allemaal opgeroepen door de verdediging van de ex-King of Pop.

Afgelopen woensdag vertelde Rijo Jackson, een neef van Michael Jackson, bijvoorbeeld dat hij Gavin Arvizo, het vermeende slachtoffer van Jacksons kinderliefde, en zijn broer zonder Michael Jackson naar porno had zien kijken toen hij in maart 2003 Jacksons landgoed Neverland bezocht. ,,Ik zag ze naar de tv gaan, een kanaal met naakte vrouwen aanzetten en akelige dingen doen'', vertelde Rijo Jackson, die nu elf is. Met Rijo Jacksons getuigenis willen Michael Jacksons advocaten aantonen dat de broertjes Arvizo in seksueel opzicht niet zo onschuldig waren als openbaar aanklager Tom Sneddon de jury wil doen geloven.

Een dag eerder had een nichtje van de Arvizo-broers al getuigd dat ze haar neven een fles wijn had zien stelen op Neverland. Op dezelfde dag verklaarde sociaal werkster Irene Peters in de rechtszaal dat Gavin Arvizo tegen haar had gezegd dat hij nooit seksueel was misbruikt door Michael Jackson: ,,Hij raakte me nooit aan'', zou Arvizo hebben gezegd vlak nadat uit een geruchtmakende tv-documentaire was gebleken dat Jackson wel eens kinderen in zijn bed liet slapen. Peters verklaarde ook dat Gavins moeder toen liet weten dat Michael Jackson ,,als een vader voor haar zoon'' was. Een dag eerder had Maria Gomez, schoonmaakster op Neverland, al verklaard dat mevrouw Arvizo wilde dat haar zonen Michael Jackson `daddy' noemden.

Al net zo gunstig voor Michael Jackson pakte de getuigenis uit van de nu 24-jarige Macauley Culkin. Culkin, die als klein jochie beroemd werd als de hoofdfiguur in de film Home Alone, had eerder al laten weten dat Jackson hem met geen vinger had aangeraakt toen hij in het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw regelmatig op Neverland verbleef en daar ook het bed deelde met Jackson. Eerst wilde hij niet getuigen, maar uiteindelijk kreeg Jacksons advocaat, Thomas Mesereau, hem toch zo ver. Op woensdag 11 mei vertelde hij de rechtbank dat hij nooit op seksuele wijze was aangeraakt door Jackson. Ook niet tijdens zijn slaap, voegde hij hier aan toe.

Toch pakten niet alle verklaringen van de door Jacksons verdediging opgeroepen getuigen even gunstig uit. Zo lieten in de tiende week Wade Robson (22) en Brett Barnes (23) weten dat ze in het begin van de jaren negentig vele keren het bed hadden gedeeld met Michael Jackson. Hoewel ook hun moeders in de rechtszaal beweerden dat Jackson ,,zeer puur, aardig en betrouwbaar'' was, wekten hun getuigenissen de indruk dat Jackson in die jaren regelmatig een of ander jongetje in zijn bed had.

Desondanks konden de openbare aanklagers geen van de getuigen die Jackson loven en prezen in het nauw brengen. Nadat Wade Robson ,,nee, nooit'' had geantwoord op de vraag van Jacksons advocaat of zijn cliënt hem ooit onzedelijk had betast, merkte openbaar aanklager Ron Zonen op: ,,U bedoelt te zeggen dat dit nooit gebeurde terwijl u wakker was?'' ,,Ik bedoel te zeggen dat er nooit iets is gebeurd'', was Robsons weerwoord.

Op de donderdag van week 11 verklaarde advocaat David LeGrand, die in 2003 voor Jackson had gewerkt, dat zijn ex-cliënt werd omringd door mensen die allemaal van hem wilden profiteren. Een andere advocaat die in 2003 had gewerkt, liet een dag later weten dat hij Jackson nooit iets ontoelaatbaars had zien doen met kinderen. ,,Ik zag wel iemand die een doelwit voor afpersingen was'', zei hij.

Na twaalf weken getuigenissen voor en tegen Jackson verwachten verschillende deskundigen dat het proces niet meer zo lang duurt en dat de jury misschien in juni al een uitspraak doet. Rechter Rodney Melville heeft bepaald dat de verdediging het aantal getuigen moet beperken. Ook heeft hij met zowel de verdediging als de openbare aanklager afgesproken dat ze geen `character witnesses' oproepen. Dit betekent dat, anders dan eerder de verwachting was, sterren als Elizabeth Taylor, Diana Ross en Stevie Wonder vermoedelijk niet zullen getuigen.

    • Bernard Hulsman