Jongeren zetten gettoblaster in

Ze hebben een cementmolen vol met flyers, een gettoblaster die de negende symfonie van Beethoven speelt, een vijftal megafoons met sirene en Europese vlaggen bij zich. Ze dragen shirts met `zeg eens ja' erop. Vijftien liberale jongeren trekken door Leeuwarden om campagne te voeren vóór de Europese Grondwet.

Van burgemeester Dales (VVD) kregen ze `full permission' om actie te voeren. De liberale jongerenorganisatie JOVD trekt al de hele week met tien jonge liberalen uit nieuwe Oost-Europese lidstaten, Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden campagnevoerend door Nederland. Gisteren deed de JOVD-bus noord-Nederland aan. Ze kregen 13.573 euro van de Referendumcommissie voor hun tour.

Chris Lomax (26) uit Groot-Brittannië deelt aan de winkelende Friezen kleine boekjes uit met het tweede deel van de Grondwet. Na veel oefenen komt het woord `mini-grondwet' er soepel uit. Voor een Brit. Een medewerker van de gemeentelijke reinigingsdienst heeft wel handen en voeten nodig om een extra exemplaar voor zijn collega te vragen.

Bij vertrek uit Leeuwarden hanteert de met posters volgehangen bus een nieuwe vorm van campagnevoeren. De chauffeur rijdt vijf rondjes op een rotonde. De lunchstop is midden op de Afsluitdijk. Het is hier buiten de vakantieperiode te rustig om flyers uit te delen. In plaats daarvan beklimmen de jongeren de voetgangersbrug over de dijk om daar met Europese vlaggen te zwaaien naar de voorbijrazende auto's en vrachtwagens. De meeste chauffeurs toeteren terug.

In Volendam wordt de toeristenmassa op de dijk opgeschrikt door de `zeg eens ja'-leus, in het Nederlands, Engels en Pools. De Volendammers zijn echter lastig te verleiden tot een voor-stem: ,,Die man van de VVD, Wilders, zei dat het veel beter is om nee te stemmen. Ik geloof in hem. Hij durft tenminste zijn mening te geven.'' ,,Die is helemaal niet van de VVD,'' zegt een JOVD'er, maar dat maakt de Volendammer niets uit. Chris weet wel een middenstander te overtuigen. ,,Ik zei dat ze meer toeristen uit Oost-Europa zullen krijgen. Daar hadden ze nog niet aan gedacht.''

    • Inger Kuin